ChipAndCannodale Opublikowano 26 Maja 2022 Opublikowano 26 Maja 2022 Witam wszystkich rowerowych misiów Staję dziś przed wyborem między tymi dwoma wyżej wymienionymi modelami i potrzebuję porady na który się zdecydować. Zacznę od tego, że jestem laikiem w tym temacie, nie jeździłem nigdy na MTB, będzie to mój pierwszy rower tego typu, lecz nie jestem kompletnym świeżakiem, przejeździłem rekreacyjnie na rowerze paręnaście lat jako młody chłopak, teraz po blisko 8 latach przerwy chcę powrócić na rower w poważniejszej formie, jak narazie testuje się na crossówce. Kondycję jakąś mam, bo lubię sporty i chcę ją progressować przez cały sezon, dosyć intensywnie, nie rekreacyjny wypad w weekend raz w tygodniu za miasto. Tutaj trzeba postawić pytanie czego oczekuję od roweru i w jaki sposób chciałbym go użytkować. Mianowicie pragnę podróżować głównie po górach oraz parkach, duża ilość wzniesień i zjazdów, przewyższająco po ścieżkach, ale również chciałbym mieć możliwość w mniejszym stopniu przejechać po bezdrożach, oczywiście nie ekstremalne trasy, ale gdy niejednokrotnie przyjdzie mi obrać cięższą trasę chcę by sam osprzęt jak i amortyzacja wydoliły. Oprócz tego okoliczne lasy z lekkimi hopkami, chciałbym też zwiedzić nim przykładowo Mazury. Ważna też sprawa bym mógł się nim w miarę wygodnie przemieścić te max. parędziesiąt km po utwardzonym terenie i asfalcie między parkami, wraz z 10kg osprzętem, który oczywiście zostawię później w schronisku etc. - sama taka trasa wiem, że nie będzie należeć do najprzyjemniejszych, wręcz to pewnie będzie udręka na takich oponach, ale może wziąłbym drugi zestaw mniej agresywnych opon ze sobą. Wiem, brzmi to dość nieprecyzyjnie i mogłoby się wydawać, że tak na prawdę potrzebuję ultra uniwersalnego roweru za 15k, lecz to nie jest takie skomplikowane i sądzę, że któryś z tych dwóch używanych modeli powinien spełnić moje oczekiwania jako amatora przygód MTB. Muszę zaznaczyć, że jak na tak znaną markę jak cannondale, ciężko znaleźć konkretne informacje na temat tych dwóch modeli, a przede wszystkim ich prawdziwego, szczególnego zastosowania. Na moje oko laika i podstawową wiedzę zdobytą przy szukaniu odpowiedniego modelu na moje potrzeby mogę stwierdzić jedynie, że: Jekyll ma mniej agresywną sylwetkę i pozycję, delikatnie mniej 'wyczynowy' osprzęt, miękksze siedzisko, regulowaną kierownice w dwóch płaszczyznach, co sprawia wrażenie wygodniejszego 'ścieżkowca', stawiam więc, że to bardziej typowy trail. Damper Fox Float RL propedal, skok bodajże 120mm (ciężko znaleźć model), Amortyzator Lefty Max 140mm z regulacją oraz blokadą. I tu pytanie, czy Lefty o takim skoku nie będzie zbyt 'wiotki' na terenach w większości ścieżkowych. Zarazem może się jednak mocniej przydać na bezdrożach gdzie mniejszy skok może nie wyrobić. Prophet z kolei jeśli chodzi o selwetkę wygląda na wyczynowca XC, gdzie liczy się bardziej czas i osiągi niż wygoda -tutaj też nie mogę znaleźć przypisanej do niego kategorii, lecz oglądałem film promocyjny po ang. gdzie go jako takiego przedstawiano i się na nim ścigano w górach. Damper: Fox Float rp3 propedal, blokada, regulacja. Przód: Lefty speed 110mm skoku. I tu też pytanie, czy znowu z kolei 110 to nie będzie mało na bezdroża i lekkie hopki? Na filmie na większych kamieniach, korzeniach itp. fajnie dawał radę przy większych prędkościach. W tym wszystkim jest też to, że idąc w te modele może być lekki problem z rozmiarem, gdyż jestem na przeskoku. Mam 178cm wzrostu i 83cm przekroku, to sprawia, że M-ka będzie najpewniej dla mnie za mała (M-ka 18"/46cm GT avalanche po przymiarkach wydawała się na mnie lekko za mała), więc kieruję się w stronę L/19"/49cm, bo już teraz jeżdżę na delikatnie zbyt małym rowerze crossowym który mnie po prostu męczy (siedzenie max. do tyłu, a tyłek i tak wyjeżdża i czuję łokcie i nadgarstki). Przez to Jekyll dzięki swoim prostym regulacjom kierownicy może się okazać lepszym rozwiązaniem. Ogólna refleksja i zdrowy rozsądek podpowiadają mi bym brał Jekyll'a, znowu z kolei moje wariactwo kieruje moje oczy na Propheta, który wygląda jak rasowy pitbull i ma nieco lepszy osprzęt, a w przypadku tych dwóch konkretnych używanych egzemplarzy też w trochę lepszym stanie. Temat wyczerpujący, trochę się rozpisałem i nagmatwałem, ale gdyby ktoś jednak zechciał dziś odpowiedzieć to bardzo chętnie usłyszę wszelkie opinie/podpowiedzi, gdyż tak jak mówię, jestem w tym laikiem. Decyzję muszę podjąć dziś, jutro jadę po któryś z tych modeli. Z góry serdeczne dzięki jeśli ktoś doczytał do końca ;)
Rekomendowane odpowiedzi