Szycha Opublikowano 20 Maja 2022 Opublikowano 20 Maja 2022 Witajcie, wczoraj mojemu 5letniemu synowi wykręcił się prawy pedał podczas przejażdżki w niespełna 2 miesięcznym rowerze (pedały sam dokręcałem jak i regulację innych rzeczy:) Niestety gwint się zerwał w pedale (naderwał na środku zwojów) ale przykręciłem kluczem od pierwszego lepszego napotkanego mechanika aby kontynuować wycieczkę. Rowerami interesuję już 35lat i już kiedyś się zastanawiałem dlaczego jeden pedał jest lewo drugi prawo skrętny. Odpowiedź wydaje się prosta, aby podczas pedałowania pedały się dokręcały, a nie odwrotnie. Tyle, że wczoraj zacząłem zastanawiać się intensywniej gdyż nie chciałbym aby sytuacja się powtórzyła, a sam przykręcałem pedały i zrobiłem to starannie. Syn ma 5 lat, mało waży (17kg) ale uwielbia jeździć, a zwłaszcza "driftować" czyli hamowanie, na asfalcie, na kostce pol-brukowej, na szutrze:))) Zastanowiłem się dokładniej i na LOGIKĘ wyszło mi i JESTEM TEGO PEWIEN JAK niczego, że jak się kręci korbą prawego pedału to prawoskrętna śruba prawego pedału powinna PEDAŁ ODKRĘCAĆ, a nie dokręcać. Podobnie z lewym pedałem. Starczy sobie ustawić lewą rękę przed twarzą pionowo wewnętrzną stroną (imitując korbę), prawą rękę przytknąć prostopadle (imitując pedał) i wykonywać lewą ręką lekkie skręty (jak korba) zgodnie z kierunkiem zegara. Wówczas na LOGIKĘ pedał prawy (prawoskrętny) będzie się odkręcał. Podobnie lewy ze śrubą lewoskrętną. Z pewnością się nie mylę i na LOGIKĘ ŚRUBY BY SIĘ ODKRĘCAŁY. Oczywiście nie sądzę aby 100 lat temu ktoś się pomylił i wymyślił coś zgoła sprzecznie z logiką, albo zwyczajnie się pomylił bo rowery działały, działają i będą działały. DOMYŚLAM SIĘ TEŻ, że jest tu jakiś kruczek pewnie z rozchodzeniem się sił. Chwilę poświęciłem na poszperanie po necie i faktycznie w 2009 roku ktoś też zadał takie pytanie i miał takie same spostrzeżenia (niestety jest to strona tak stara, że odpowiedzi to same krzaki). Może ktoś mi wyjaśnić ten Fenomen? Pewnie na stronach angielskojęzycznych coś będzie. Ps. pamiętam, że w młodości jak były "wigry" i inne takie to często dzieciom odkręcały się pedały zwłaszcza gdy łożyska "klękały" pedały robiły się "sztywne" i się odkręcały. To potwierdza tę tezę. Tylko proszę nie piszcie "tak już jest i tyle" - liczę na sensowne odpowiedzi. Chociaż wiem, że 99,9 osób (nawet tych które się interesują rowerami przyjmuje ten fakt jako pewnik i nie zastanawia się nad nim). Pozdrowionka 1 1
vdcmike Opublikowano 20 Maja 2022 Opublikowano 20 Maja 2022 (edytowane) Słyszałeś kiedyś o zjawisku precesji? Własnie z tepgo powodu pedały się dokręcają podczas jazdy (oczywiście jeśli nie są uszkodzone łożyska a gwinty nie są z gównolitu). https://en.wikipedia.org/wiki/Precession_(mechanical) Edytowane 20 Maja 2022 przez vdcmike
Szycha Opublikowano 20 Maja 2022 Autor Opublikowano 20 Maja 2022 (edytowane) Wcześniej nie. Domyślałem się że jest jakiś "szkopuł". Dzięki za odpowiedź Edytowane 20 Maja 2022 przez Szycha 1
Krzysiek744 Opublikowano 23 Maja 2022 Opublikowano 23 Maja 2022 Nie jesteś jedyny, ostatnio zastanawiałem się nad ty samym O precesji też wcześniej nie słyszałem
Rekomendowane odpowiedzi