Skocz do zawartości

Pedały SPD platformy

Hęcior

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej koledzy proszę o potwierdzenie czy Platformy SPD dają możliwość jazdy w normalnych butach czy dają wyłącznie lepsze podparcie.Chcial bym SPD żebym mógł na jakieś krótkie przejażdżki założyć normalne buty. 

Opublikowano
10 minut temu, Hęcior napisał:

Hej koledzy proszę o potwierdzenie czy Platformy SPD dają możliwość jazdy w normalnych butach czy dają wyłącznie lepsze podparcie.Chcial bym SPD żebym mógł na jakieś krótkie przejażdżki założyć normalne buty. 

To zależy o jakich pedałach myślisz.

Mamy dwustronne padły SPD z dodatkowym podparciem jak np. Shimano m530 ale one nie nadają się do zwykłych butów.

Są też pedały, które z jednej strony mają SPD a z drugiej platformę jak np. Shimano PD EH500.

Trzecia opcja to adaptery w kształcie platformy na zwykłe pedały SPD, które wypina się i zmieniają SPD w platformę dostępne np. na Ali. Tutaj powinno teoretycznie dać się zrobić platformę dwustronną używając 4 takich adapterów.

Opublikowano
5 godzin temu, Maksiu79 napisał:

Trzecia opcja to adaptery w kształcie platformy na zwykłe pedały SPD, które wypina się i zmieniają SPD w platformę dostępne np. na Ali. Tutaj powinno teoretycznie dać się zrobić platformę dwustronną używając 4 takich adapterów.

Tak z ciekawości zapytam o te adaptery na SPD. Mógłbyś zlinkować jakieś przykładowe na ali?

Na co dzień jeżdżę w SPD, ale kiedy chcę w sandałach zmieniam pedały, więc z chęcią rozważę wspomniane adaptery.

Opublikowano
11 godzin temu, Nadir napisał:

Na co dzień jeżdżę w SPD, ale kiedy chcę w sandałach zmieniam pedały

Tak w ogóle to jeszcze jest opcja kupienia sandałów SPD. Sam od wielu lat mam takie i na lajtowe przejażdżki z rodziną w upalne dni są super.

Opublikowano
1 godzinę temu, Maksiu79 napisał:

Tak w ogóle to jeszcze jest opcja kupienia sandałów SPD.

Tak, odkryłem ją dopiero wczoraj. Mam tylko wątpliwości co do wypinania się, czy pięta dobrze przylega i nie robi problemów, bo to pewnej siły potrzeba przy wypinaniu, tzn. czy nie istnieje obawa, że pięta przesuwa się, a sandał pozostaje na miejscu.

Opublikowano
37 minut temu, Nadir napisał:

Tak, odkryłem ją dopiero wczoraj. Mam tylko wątpliwości co do wypinania się, czy pięta dobrze przylega i nie robi problemów, bo to pewnej siły potrzeba przy wypinaniu, tzn. czy nie istnieje obawa, że pięta przesuwa się, a sandał pozostaje na miejscu.

Ja mam chyba taki model

https://images.app.goo.gl/JMuuYKBnEwUajzAP9

i trzyma na nodze się bardzo dobrze. Tyle, że nie mam jakoś super mocno skręconych sprężyn w SPD.

Opublikowano
3 godziny temu, Maksiu79 napisał:

Tak w ogóle to jeszcze jest opcja kupienia sandałów SPD. Sam od wielu lat mam takie i na lajtowe przejażdżki z rodziną w upalne dni są super.

Na to bym nie wpadł 😆 Dobra opcja na lato

Opublikowano

Dzięki wielkie za podpowiedzi. Zaczynam się rozglądać za zakupem. Nie wiedziałem, że są takie rozwiązania.

• Lubię to! 1