TheBiSHoP Opublikowano 14 Maja 2022 Opublikowano 14 Maja 2022 (edytowane) Witajcie. Mniej więcej rok temu po blisko 17 latach postanowiłem przejechać się na rowerze. Wyciągnąłem więc z piwnicy kupionego w okolicy 1998 roku "górala" marki ACTIVE i zrobiłem kółko dookoła osiedla. Po stwierdzeniu, że się nie zabiłem i nawet po przejechaniu 12km nie wracam na czworaka do domu padła decyzja - kupię sobie coś nowego i zobaczę co będzie. Nie będąc kompletnie zorientowanym w rynku wybór padł na Unibike Fusion 29. Od przejażdżki 12 km przez około dwa miesiące jeżdżąc jeden dzień w tygodniu, max dwa doszedłem do regularnych tras w okolicy 90-100 km. Rower choć niekoniecznie stworzony do turystki bardzo mi pasuje więc powoli zaczęła się delikatna modernizacja, a to jakieś siodło, chwyty, a to opony czy sztyca amortyzowana. Przy przebiegu około 3000 km zaczął irytować trochę napęd. Po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw wybór padł na wymianę na Eagla od SRAMA. Obecnie rower mam przejechane 3300 km co jak na 40 letniego grubasa (110kg) nie uprawiającego żadnej aktywności fizycznej od 17 lat uważam za nienajgorszy wynik =]. Jeśli kogoś interesują trasy jakie przebył rower to zapraszam https://www.strava.com/athletes/93032109 Obecna konfiguracja: Amortyzator: SR Suntour XCM (fabryka) Hamulce przód: Shimano BR-MT410 (fabryka) Hamulce tył: Shimano BR-MT410 (fabryka) Piasta przód: Shimano TX505 (fabryka) Piasta tył: Shimano TX505 (fabryka) Opony: Continental Double Fighter III 29x2.00 Sztyca: SR Suntour NCX Gripy: Ergon GP2 Siodło: BTwin Licznik: Sigma ROX4.0 Napęd: Kaseta: SRAM PG-1230 NX Eagle 11-50T Przerzutka tył: SRAM GX Eagle Manetka tył: SRAM GX Eagle Korba: SRAM SX Eagle + blat 36T Support: SRAM DUB BSA Łańcuch: SRAM XX1 Eagle Edytowane 19 Marca 2023 przez TheBiSHoP 1
TheBiSHoP Opublikowano 18 Maja 2022 Autor Opublikowano 18 Maja 2022 15 godzin temu, Krzysiek744 napisał: Skąd decyzja o zmianie napędu? Oryginalne połączenie Alivio(przerzutka tył) + Altus(Korba przód) + Łańcuch KMC + Kaseta Sunrace'a starczało puki robiłem przejażdżki po 15 - 20 km. Nigdy nie mogłem tego wyregulować aby na wszystkich biegach było w 100% ok. Po regulacji nawet jak było dobrze przez 30 - 40 - 50 km to potem zaczynały się problemy jak podbieranie łańcucha przez sąsiednią zębatkę itp. oczywiście korygowałem to baryłką przy manetce na bieżąco już w czasie jazdy ale zaraz rozjeżdżał się inny bieg i tak w kółko. Przy zjazdach na najtwardszym przełożeniu już przy prędkościach rzędu 38 - 40 łańcuch potrafił obić o ramę. Irytował też chrobot łańcucha przy zmianach biegów. Ogólnie najlepiej i najciszej napęd działał jak łańcuch się delikatnie wyciągnął ale jak dojechałem do około 0,6 0,7% wyciągnięcia to juz wyrażnie gorzej przerzycał i wymieniłem kasetę na HG400 i łańcuch też na Shimano HG53 i przerzucanie wróciło do stanu nowości, ale razem z tym powróciła też znowu głośna praca. Przeanalizowałem więc jakich przełożeń tak naprawdę używam i wyszło że kaseta z Srama prawie wszystko pokrywa. Nie muszę machać przednią przerzutką aby prostować łańcuch. Praca jest cicha cokolwiek słychać jedynie na największej zębatce, ale też dźwięk na zupełnie inny mniej irytujący ton. Jedyne czego mi brakuje najtwardszego przełożenia na poziomie 3,6 zamiast obecnego 3,1 bo przy jeździe z góry realnie pedałować mogę do okolicy 45, ale tak naprawdę to tylko fanaberia żeby rozpędzić się szybciej =]. Może kiedyś zmienię kasetę na 10-52T i blat na 36T wtedy miałbym jeszcze to przełożenie. Niestety blat 36T i wyżej wg katalogów SRAMA jest kompatybilny tylko z korbami X01 i XX1 no i kaseta 10T wymaga bębenka XD co również wymaga kolejnych zmian i nie do końca jestem pewien czy są piasty z XD pod szybkozamykacz.
Trotyll Opublikowano 30 Maja 2022 Opublikowano 30 Maja 2022 Sorry że nie w temacie, ale czyżby Kaszubskie Oko Gniewino ?
TheBiSHoP Opublikowano 31 Maja 2022 Autor Opublikowano 31 Maja 2022 W dniu 30.05.2022 o 20:56, Trotyll napisał: Sorry że nie w temacie, ale czyżby Kaszubskie Oko Gniewino ? Zgadza się. To była pierwsza trasa na poziomie 90-100 km
TheBiSHoP Opublikowano 19 Marca 2023 Autor Opublikowano 19 Marca 2023 Na ten rok na razie drobne zmiany Zębatka Alu 36T Łańcuch był do wymiany więc poszedł XX1 Gold. I jeszcze w zeszłym roku gripy zostały wymienione na Ergon GP2
Rekomendowane odpowiedzi