Skocz do zawartości

Zabezpieczenie pomoc przy zakupie

recon19J20

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nabyłem nowy rower, więc warto by kupić jakieś porządne zabezpieczenie do niego. W zasadzie nie wiem co mam kupić. Znajdę coś porządnego w przedziale 100-150zł? Rozglądam się za łańcuchem oraz zapięciem składanym, u-lock wydaje mi się mało praktyczny, nawet jeśli jest linka to mimo wszystko samo zapięcie jest duże. 

Moja siostra ma http://allegro.pl/kryptonite-u-lock-evolution-7-linka-120cm-cr-i6043408437.html na miasto i jest zadowolona nie trzeba szukac bo w mieście gdzie parkuje się rowery jest gdzie przypiąć a nawet do słupa można.Ja mam http://allegro.pl/zapiecie-lancuch-abus-lonus-8800-95-czarne-i6761526899.html i testowałem już młotkiem czy nie puści zamek i nie puścił i między innymi widać że był katowany i między innymi odstrasza złodziejaszków że jednak nie warto bo już ktoś próbował :P Ale jeżeli masz drogi rower nie radziłbym zostawiać jeżeli musisz go zostawić na godzinę lub dłużej bo na takie rowery znajdą się fachowcy. Już lepiej na miasto kupić coś starszego.

Sprawdzałem te polecane zabezpieczenia ale one są dużo droższe niż moje zakładane 100-150zł, Dla tego napisałem ten temat, generalnie chcę dowiedzieć się czy jest sens kupować zabezpieczenie w tym przedziale cenowym czy lepiej dopłacić i kupić coś za +/-100zł więcek.  

Ja osobiście stosuję u siebie zapięcie typu u-lock Oneguard Brute LS 8000 I jestem bardzo zadowolony. Też zostawiam rower (3500zł) w mieście, dlatego szukałem dobrego zapięcia. Też w tym przedziale cenowym porównywałem wiele u-locków i ten był najlepszy. Z całą pewnością się sprawdzi, choć zawsze pamiętajmy że dla chcącego nic trudnego i jakąś piłą rzeczową przednie. Jak chcesz mogę Ci podesłać to moje porównanie, a jeśli chcesz jeszcze lepiej się zabezpieczyć to możesz zrobić sobie taki alarm rowerowy. Możesz zobaczyć jak się to robi w odcinku na YT 5 sposobów na... powrót do szkoły #3 Ode mnie to tyle,  jakby co to pisz ;-) postaram się pomóc :-D

Ja bym zaczął od tego jakie masz zabezpieczenie kół z przodu i z tyłu. Wiem że niektórzy kupią lepsze zabezpieczenie przypomną ramę albo przednie koło złodziej przyjdzie odepnie koło od reszty i pójdzie.. :D  Polecam pierścień zabezpieczający na imbus, koszt kilkudziesięciu złotych.  pozdrawiam

Co do zabezpieczeń to wszystkie linki itp są do niczego (już mi jeden rower ukradli zapięty niby to dobrymi linkami). Najlepszym zabezpieczeniem jest U-Lock. 
Przykład ? Proszę bardzo.
62nf8al275gn_t.jpg

59thptmrzkf4_t.jpg
Tak wygląda mój u-lock w starym rowerze którego już nie używam. Złodzieje podejmowali wiele prób pokonania go ale niestety dla nich bezskutecznie. 
Pierwszą próbą zakumplowania się z moim rowerem było ogołocenie go z przedniego koła i kierownicy. Jednak poczuli kolejną potrzebę odwiedzenia swojego kumpla i pobawienie się z jego u-lockiem. Pierwsze podejście to grzebanie coś tam od boku...porażka. Drugie to wiercenie małym wiertłem zamka...wiertło złamane, zostało wewnątrz, kolejna porażka. Przy trzecich odwiedzinach kumple zaopatrzyli się w poważny sprzęt bo dziura wywiercona teraz jest konkretna, ale coż... kolejna porażka. W międzyczasie próbowali ciąć pręt jakimś brzeszczotem ale to też im nie wyszło. W każdym bądź razie szacunek za wytrwałość i zobaczymy kiedy w końcu uda im się go pokonać. 
PS: U-lock firmy Abus

• Pomógł 1

Może zainteresuje niektórych eksperyment jaki zrobiono właśnie w dziedzinie bezpieczeństwa rowerów. Poniżej link do artykułu oraz filmu.

Barcelona challenge

Bardzo dobrze pokazuje ile są warte tanie zabezpieczenia. Jeśli mamy rower, który jest drogi naszemu sercu to warto wziąć pod rozwagę zakup droższego zabezpieczenia.

W Szwecji bardzo popularną metodą na zabezpieczanie roweru jest zakładanie na niego kilku niedrogich zabezpieczeń , które są zostawiane w miejscach stałego pozostawiania roweru zamknięcie np. trzech U-lock-ów zniechęca złodzieja na tyle , że zazwyczaj wybiera łatwiejszy łup , zakup trzech U-lock-ów Tonyon z Juli to wydatek 120 zł , jeden wozimy ze sobą , a dwa pozostają przypięte w miejscu stałego parkowania

0000000000000000000000000000000ul.jpg