Skocz do zawartości

Trek Domane Al 4

MrEmek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć 

Od pewnego czasu borykam sie z problemem rozmiaru Treka Domane al4 który będzie odpowiedni dla mnie. Mam 187 cm wzrostu i zastanawiam się nad rozmiarem 58 i 61. Wg rozmiarówki treka dla tego roweru powinienem mieć 61, który jest dla ludzi o wzroście od 185 cm. Jednak jeździłem na nim i wydaje mi się że mam nieco wyciągnięta pozycje. Właściciel sklepu mówił, że jest dobrze jednak nie wzbudził mojego zaufania... mierzyłem również rozmiar 58, który jest dla osób o wzroście 180-185 cm i czułem się bardziej komfortowo. 

Normalnie brałbym rozmiar 58, ale spojrzałem później na rozmiarówkę i trochę mi ona namieszała. Jaka jest Wasza opinia na temat rozmiarówki treka domane? Czy myślicie, że rozmiar 58 będzie dla mnie ok?

Dodam jeszcze, że w przypadku scotta addict rozmiar XL (który wg. scotta to 58, jest dla mnie ok).

Z góry dziękuję za pomoc

Opublikowano

Jeżeli na 58 czujesz się komfortowo to ją bierz. Nikt nie będzie wiedział na czym będzie Ci wygodnie lepiej od Ciebie.

Aha rozumiem, że jest możliwość wyciągnięcia sztycy na odpowiednią długość ( dobra wysokość siodełka).

Opublikowano

Bardziej mi chodzi o to czy jeśli wybiorę za mały rower o jeden rozmiar to czy można go jakoś dostosować o mojego wzrostu.

To moja pierwsza szosa, więc moje obycie,  mimo doktoryzowania się z rowerów przez ostatni miesiąc, jest znikome...

Opublikowano

Zasada jest prosta. Zawsze lepiej wziąć rower lekko za mały niż lekko za duży.

Rozmiarowka producenta w 99% jest totalnie bez sensu więc tym się nie przejmuj. Jeżeli na 61 czułeś się źle po chwili, to po 50km rzucił byś rower w rów

Bierz 58 i będziesz zadowolony.