Skocz do zawartości

Częstsza zmiana opon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tl;dr: 

Czy częsta zmiana opon (np. raz na tydzień, co drugi dzień) niszczy opony?

wersja dłuższa:

Posiadam jeden rower. Jego geometria, kierownica sugeruje bardziej zastosowanie górskie niż szosowe, również opony ku temu skłaniają. Mam jednak pomysł aby kupić drugi zestaw opon (trekingowo - szosowe) i zamiast dwóch rowerów - zmieniać opony w zależności od przewidywanej trasy. Nie chcę tego robić za często, nie ze względu na czas potrzebny na zmianę, ale bardziej z obawy iż opona często zmieniana może się "rozciągnać" i nie siedzieć tak dobrze na obręczy. Czy ktoś z Was stosuje taki system / ma praktyczne doświadczenie w temacie czy zmiana raz na miesiąc / tydzień / dwa dni opon ma wpływ na ich żywotność? 

Opublikowano

A może poszukasz drugiego zestawu kół, te na "szose" mogą być węższe i lżejsze. Teraz można dorwać nieźle koła w za stosunkowo małe pieniądze. 

Kiedyś w decathlon sprzedawali jakiegoś górala z dwoma kompletach kół (górskie +"szosowe").

Nie jestem pewien jak że średnica ale pewnie znajdziesz kogoś żeby przymierzyć koła.

Nie wiem czy pomogłem, czy tylko namieszałem :)

Opublikowano

Nie da się drutowej bądź kevlarowej stopki rozciągnąć łyżkami podczas wymiany. Zmieniaj śmiało

• Lubię to! 1
Opublikowano

Ja stosuje taki system. Jest to na tyle uciążliwe, że często decyduje się jechać klockami na asfaltową wycieczkę.
Planuje złożyć drugi komplet kół.

Opublikowano (edytowane)

Tez mi sie wydaje ze najlepszym wyjsciem byly by dwa komplety kol . na poczatku bedzie ci sie chcialo zmieniac opony , pozniej pewnie juz nie , a zmiana calych kol to moment

Edytowane przez revolta1
Opublikowano

A propo zmiany opon to akurat przerabiam swój rower z "Gravela" na "FastRoad'a" ;)

20170815_124151.jpg
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Niestety dwie pary kół nie wchodzą w grę, ale skoro mówicie iż śmiało można zmieniać to jestem mega szczęśliwy :D Schwalbe Marathon Plus Tour na zmianę z Vittoria Saguaro ;)

Dzięki wszystkim za pomoc :)

Edytowane przez psu
Opublikowano

Jakbyś miał jakieś naprawdę hardcore'owe opony, miałoby to jakiś sens. Skoro masz Saguaro, gwarantuję Ci, że po dwóch, trzech zmianach odechce Ci się kombinowania z oponami. Przerabiałem temat. Przemyśl jeszcze raz, czy jest sens wydawać pieniądze 

Opublikowano

Spójrz na opony do enduro, względnie DH. Tu zysk na oporach przy zmianie na coś gładkiego jest ogromny. Przy oponach do XC na suche warunki, a więc np. Saguaro, nie ma już takiego efektu WOW. 

Opublikowano

Nie tylko zysk na oporach, opony do DH ważą nawet 1500g ;)

Opublikowano
8 godzin temu, Fenthin napisał:

Spójrz na opony do enduro, względnie DH. Tu zysk na oporach przy zmianie na coś gładkiego jest ogromny. Przy oponach do XC na suche warunki, a więc np. Saguaro, nie ma już takiego efektu WOW. 

A o to Ci chodzi. No cóż... przekonam się i dam znać. Opony zostały kupione przed założeniem tego tematu ;)

Opublikowano
Dnia 15.08.2017 o 16:59, Fenthin napisał:

Jakbyś miał jakieś naprawdę hardcore'owe opony, miałoby to jakiś sens. Skoro masz Saguaro, gwarantuję Ci, że po dwóch, trzech zmianach odechce Ci się kombinowania z oponami. Przerabiałem temat. Przemyśl jeszcze raz, czy jest sens wydawać pieniądze 

Tak więc po testach - jest różnica na asfalcie. Jedzie się wyczuwalnie łatwiej a przez to szybciej. Jednak coś za coś - w terenie czy piachu jest gorzej. Tak też wydaje mi się, iż może nie codziennie, ale jeżeli ktoś ma fazę szosową to taka zmiana na pewno się opłaci. Tanim kosztem jeżeli ktoś nie może pozwolić sobie na dwa rowery.