Skocz do zawartości

Wybór rozmiaru ramy Stevens San Remo

Adam8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

jestem nowy na forum i zanim zdecydowałem się założyć nowy temat, przeczytałem posty w podobnych tematach i obejrzałem filmy Daniela, ale wciąż mam wątpliwości, dlatego chciałbym Was poprosić o opinie.

Chcę kupić mój pierwszy rower szosowy. Ma być w miarę komfortowy i właściwie to jest główne kryterium (ma służyć do treningów, jeżdżenia dla przyjemności i zawodów, ale nie celuję w wysoki wynik, chodzi mi bardziej o rywalizację z samym sobą, więc geometria wyścigowa i super osprzęt nie są mi potrzebne). Pochodziłem po sklepach, poczytałem o różnych modelach i spróbowałem się do kilku przymierzyć, ale niestety mam nietypowe rozmiary i muszę rower zamówić, bo na stanie nikt takiego małego roweru nie ma (tzn. nie mogę spróbować jak mi się siedzi na mniejszym i większym rozmiarze - muszę wybrać opierając się na tabelkach rozmiarów). Nie chcę kupić roweru przez internet, więc zwrot nie będzie możliwy.

Po dwutygodniowych poszukiwaniach i rozważaniach, zdecydowałem się na Stevensa San Remo http://www.stevensbikes.de/2017/index.php?bik_id=1&cou=PL&lang=en_US

Miałem możliwość przymierzenia się do tego modelu w rozmiarze 49 (model z zeszłego roku, tegoroczne są w rozmiarze 44, 47, 50) i był za długi (długość górnej rury 52).

Mam 164 cm wzrostu, długość wewn. nogi 74 cm, przekrok 76 cm i dość krótkie ręce (ramię 56 cm). Fit Calculator twierdzi, że powinienem mieć górną rurę w granicach 49,2 - 49,6, mostek 8,5 - 9,1 cm,  a długość rury podsiodłowej c-t 51,9 - 52,4 cm (długość rury podsiodłowej c-c 50,4 - 50,9 cm). Mam 36 lat więc już na pewno nie urosnę :-(, bardziej giętki też już pewnie nie będę.

Waham się między rozmiarem 44, a rozmiarem 47. Z punktu widzenia długości górnej rury lepszy byłby 44, chociaż ma dość krótki mostek  (70, w rozmiarze 47 jest mostek 80). Nie jestem tylko pewny, czy z punktu widzenia długości rury podsiodłowej rozmiar 44 nie będzie za mały? Poza tym w rozmiarze 44 główka ramy jest 1,5 cm krótsza niż w rozmiarze 47 - czy to nie spowoduje, że będę bardzo pochylony?

Może jest na Forum ktoś o podobnych proporcjach, kto mógłby się podzielić swoim doświadczeniem? Sprzedawca ze sklepu rowerowego twierdzi, że będąc na granicy, lepiej wybrać mniejszy rozmiar. Czy porównując te dwa rozmiary i biorąc pod uwagę moje wymiary wybralibyście rozmiar 44, czy 47?

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Opublikowano

Biorąc pod uwagę Twój wzrost i przekrok (o ile prawidłowo dokonałeś pomiaru) to według mnie idealny rozmiar ramy szosowej typu Endurance dla Ciebie to 50cm. Porównałem z kilkoma innymi rowerami szosowymi tego typu. Stąd nie rozumiem na jakiej podstawie wahasz się pomiędzy 44 a 47 cm.

Sprawdź dokładnie swój przekrok, zawsze wychodzi mi (biorąc pod uwagę Twój wzrost i przekrok) 50 cm przy geometrii ramy Endurance (komfortowej).

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Zmierzyłem wszystko od nowa. Przekrok wyszedł 75 cm. Też już przemyślałem po raz kolejny i uznałem, że rama 44 będzie za mała. Ale co do 50 mam wątpliwości z powodu długości górnej rury - mam dość krótkie ręce, a chyba nie powinny być maksymalnie wyprostowane (głównie zasięgiem ręki się kierowałem, porównując rozmiary). Do tego większość 50 ma dość duży przekrok, a ja przy wyższym niż 72 cm, ocieram kroczem o ramę.

Znalazłem dzisiaj Author Aura 55 z roku 2016 w rozmiarze 48 - przejechać się nie mogłem ale usiadłem na nim (tak prowizorycznie, bez pedałów - możliwe że jadąc na nim miałbym inne wrażenia) - dość długi ale wydawał się ok. Przekrok też nisko. Author podaje długość górnej rury 52,5 cm (mostek 9 cm). To dziwne, bo kiedy siedziałem na San Remo w rozmiarze 49 (górna rura 52 cm), to wydawał mi się długi. Różnią się wysokością główki ramy (Author 12,5 cm, Stevens w rozmiarze 49 11 cm - tegoroczny Stevens w rozmiarze 50 ma 13 cm) - czy to może zrobić aż taką różnicę w odczuciu "wyciągnięcia się"? Bo jeżeli tak, to Stevens w rozmiarze 50 powinien być ok (górna rura 51,6 cm). Author nie podaje wartości reach i stack, więc nie mogę tego porównać.

Postanowiłem też trochę dołożyć i zamiast San Remo wybrać Stelvio (geometria ta sama, cena katalogowa 5.800 zł, pewnie dałoby się coś ugrać, a mój limit to 5.000 zł i ewentualnie jeszcze trochę mogę dołożyć). Zastanawiam się też nad tym Authorem - mogę go kupić za 4.000 zł (tegoroczny ma cenę katalogową 5000 zł), osprzęt to niekompletna 105 (Stelvio ma kompletną 105 ale czy początkującemu amatorowi zrobi to aż taką różnicę?). Tylko jak zobaczyłem w domu, że jest aż taki długi, to zwątpiłem.

A tak przy okazji, warto kupić tego Stelvio, czy za te pieniądze powinienem jeszcze poszukać? Nie znalazłem o nich opinii w internecie (Niemcy piszą, że to stabilny, uniwersalny sprzęt, w testach, które znalazłem, wypada nieźle).

Przejechałem się też w Decathlonie dla porównania Tribanem 100 i 500 (oba w rozmiarze M - to chyba 50) - na Tribanie 100 było wygodnie (w sensie odległości od kierownicy). Na Tribanie 500 czułem się bardzo wyciągnięty (trochę za bardzo) - wg tabelek na stronie Decathlonu, te rowery mają tę samą geometrię - to chyba jakiś błąd, bo czuć różnicę. W obu przekrok był zdecydowanie za wysoko, a jeżeli wierzyć tabelce Decathlonu, to w obu górna rura ma długość 54,8 cm, czyli oba są dla mnie sporo za duże...

Może za mało się pochylam przy tych przymiarkach i dlatego wysoki (główka ramy 16,5 cm) Triban 100 wydawał mi się krótszy?

Jeżeli faktycznie miałbym brać rozmiar 50, to w grę wchodziłby jeszcze jakiś niższy model Treka Domane (mają niski przekrok).

Opublikowano

Kupiłem Authora (Aura 55 w rozmiarze 48) - przejechałem się na nim i jest wygodnie, więc uznałem, że jeżeli na tym jest dobrze, to nie będę kombinował z zamawianiem innego bez przymiarki, bo może się okazać mniej wygodny.

Przy okazji straciłem wiarę w tabelki :-)

• Lubię to! 1
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Ja się chcę podpiąć.

Jestem zainteresowany tego samego roweru co kolega wyżej.

Nie wiem jaki rozmiar wybrać i nie mam możliwości przymierzenia się do niego.

Podpowiedzi co mierzyć, odkąd dokąd? Mogę tylko napisać na teraz że mam 185 cm wzrostu

Pozdrawiam