nieznamgo Napisano 14 Sierpień 2017 Udostępnij Napisano 14 Sierpień 2017 Witam wszystkich Mam pytanie, które wymaga doświadczenia w tej kwestii. Otóż zamierzam zakupić Cannondale Synapse i używać go wraz z przyczepką jednokołową np: B.O.B. Yak. Nie orientujecie się czy taki zabieg nie będzie zbytnio obciążał ramy, widełek? Ja waże 76kg czyli nie jest ciężko, przyczepka po spakowaniu powiedzmy 30kg. Miał ktoś doświadczenia z takim sprzętem, podobnym? Z góry dziękuję za opinie... Odnośnik do komentarza
ByQ94 Napisano 15 Sierpień 2017 Udostępnij Napisano 15 Sierpień 2017 Dołączam się do pytania niedługo również planuje kupić przyczepkę Odnośnik do komentarza
Tupador Napisano 19 Sierpień 2017 Udostępnij Napisano 19 Sierpień 2017 Czołem! Primo: nawet nie wiem, jak starego kotleta odgrzewam, bo nie potrafię dostrzec nigdzie daty... Secundo, na temat: Nie obciąża. Przejechałem z taką przyczepką (w wersji z amortyzatorem) ok. 1000 km. Świetna sprawa, nawet w terenie (ciągnąłem ją fullem American Eagle Cape Fear). Nb. mam ją do sprzedania, gdyż już nie wożę tyle bagażu, co kiedyś. Pozdrowienia. 19. 08. 2017 Odnośnik do komentarza
Nurek_ Napisano 19 Sierpień 2017 Udostępnij Napisano 19 Sierpień 2017 W kwestii (nie)obciążania roweru - oglądałeś extrawheel? Myślę że tam jest to lepiej rozwiązane Odnośnik do komentarza
Tupador Napisano 2 Wrzesień 2017 Udostępnij Napisano 2 Wrzesień 2017 Oglądałem. Czy lepiej? Trudno porównywać. Na Extrawheel mocujesz przede wszystkim sakwy, co ogranicza bardziej gabaryty jakiegoś wyposażenia, które chciałbyś zabrać. B.O.B pozwala zabrać większe rzeczy i to bez konieczności upychania czegokolwiek, jak w sakwach. Odnośnik do komentarza
Nurek_ Napisano 3 Wrzesień 2017 Udostępnij Napisano 3 Wrzesień 2017 W B.O.B.-e połowa obciążenia wisi na mocowaniu do roweru. W extrawheel-u ciężar opiera się na kole, mocowanie jest tylko "stabilizatorem" i nie przenosi jakiś większych obciążeń na rower. Coś jak w przyczepkach samochodowych - hak ma obciążenie do 50 kg a ciągnie przyczepę 750. Nie sądzę,żeby to miało jakieś wieksze znaczenie, w przypadku kolegi który waży 76 kg, ale skoro padło takie pytanie... Natomiast faktycznie B.O.B jest lepszy pod względem gabarytów czy rodzaju przewożonych towarów. Jak będziemy chcieli wozić lodówkę turystyczną, to B.O.B- em da się bez problemu, Extrawheelem już nie bardzo. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi