Skocz do zawartości

[do 15000 zł] wygodny i lekki FULL do lasu [TRAIL]

bike_waw66

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Poszukuje wygodnego FULLa do 14-15 tys złotych. Rower będzie używany głownie po ścieżkach leśnych o mniejszym lub większym nachyleniu - zależy mi na komfortowej jeździe i łatwej manewrowości roweru. Rower na pełnej amortyzacji, skok przedniego amortyzatora 130-140mm. Ważna jest też w miarę niska waga jak na fulla.

Spodobał mi się Canyon Neuron 7 - waga roweru wg producenta to 13.94kg, amor Fox 34 Performance, dumper Fox Fload DPS Performance, osprzęt w głównej mierze Shimano XT / SLX. Niestety ze względu na model sprzedaży Canyon nie mam możliwości przetestowania, co jest największym minusem tego wyboru.

Czy moglibyście polecić ciekawe modele warte uwagi od innych producentów będące konkurencją dla Canyona?

Edytowane przez bike_waw66
Opublikowano

Napewno szukasz roweru enduro?

Ja bym polecił mój ostatni nabytek ze skokiem 120 czyli Orbea oiz

Opublikowano (edytowane)

@Gophfer wydaje mi się, że rower który podałeś ma pozycję trochę "wyścigową"? Miałem możliwość testu rowerów XC takich jak Scott Scale 910 oraz Trek Procaliber, niestety pozycja w takim rowerze komfortowa nie jest. Dlatego od samej pełnej amortyzacji ważna dla mnie jest komfortowa pozycja na rowerze - trochę bardziej wyprostowana, nie leżąca. Nie jestem specem w nazewnictwie, ale rower którego szukam to chyba kategoria "Trail"

Edytowane przez bike_waw66
Opublikowano

Tak oiz jest XC jak chcesz trailowke to w orbea jest occam. Ja np mierzyłem się do oiza i occam i trailowka to nie była moja bajka. Oiz dobrze zjeżdża, podjeżdża jak również w zakrętach daje rade (koło 29 według mnie jest mniej zwrotne niż 27.5, które miałem wcześniej). Kolega ma Cannondale Trail coś tam I np jest niezadowolony z tego jak ten rower podjeżdża.

Opublikowano

Każdy ma pewnie swoje preferencje, ja szukam w nowym rowerze komfortu podróżowania przez leśne drogi, czasami z korzeniami, czasami lekkimi podjazdami, zjazdami, jednak najbardziej mi zależy na komforcie - rower nie będzie też latał po wielkich hopach, brał udziału w wyścigach, bił rekordów czasowych... ;) 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Nie określiłeś czy masz w planach bike parki np. w Szczyrku czy Enduro trails. Jeżeli takich planów nie ma to zły dział wtedy - XC. 

Edytowane przez arturchory
Opublikowano

Eee ja tam na hardtailu wcześniej wielokrotnie byłem w BBET

Opublikowano

Witam wszystkich. Mój wzrost to 178cm a przekrok 89 cm, chce kupić neurona AL 7 i miotam sie pomiędzy dwoma rozmiarami. Producent zaleca mi rozmiar M (reach 433) a według tabelki powyżej powinienem wybrać L (reach 453). Również mam dość długie ręce, a krótki tułów. Proszę was o podpowiedz. Bo niewiem jaki wybrac

Opublikowano

Jeżeli chcesz bardziej stabilny rower w terenie to bierz L. Jeżeli bardziej zależy ci na manewrowaniu bierz m. Zawsze można zmienić mostek i kierownice

Opublikowano

mostek ma 60 mm, kanion zaleca M a jak czytałem  blog 1 enduro to zalecaja rozmiar l i badz tu mądry

Opublikowano

Ból marek wysyłkowych że nie można ich przymierzyć be kupna. Zamów dwa przymierz i odeslij niepotrzebny. Lepiej stracić 150-200 zł na wysyłkę niż się bujać z rowerem za 10-15tysi który jest niewygodny

• Lubię to! 1
Opublikowano

zeby mniej stracic bede musiał znalezc wypozyczalnie i przymierzyc

Opublikowano

Na czarnej górze chyba mają interesujacs cię marke

Opublikowano

I niedaleko kłodzka 

1 godzinę temu, Kkaaeell napisał:

Ból marek wysyłkowych że nie można ich przymierzyć be kupna. Zamów dwa przymierz i odeslij niepotrzebny. Lepiej stracić 150-200 zł na wysyłkę niż się bujać z rowerem za 10-15tysi który jest niewygodny

Stracisz więcej bo jeszcze kosztu zwrotu

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć.

Troszkę się podepnę, bo rozglądam się za rowerem w podobnym budżecie, powiedzmy 12-15k. Trail, z tym, że zaglądam do Szczyrku, Bielska, itp. Hasam także po jurajskich lasach i wpadł mi w oko Spectral 125 AL 5 lub 6, z przewagą 6. Czy w tym budżecie jest jakaś rozsądna alternatywa?