Skocz do zawartości

Jaki rower dla chłopca? Cel- rozbudzenie pasji

AndreiAndrei

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

mam nadzieję, że ten nieco napompowany tytuł kogoś tu przyciągnie. Bardzo proszę o opinie, rady osób, które pokochały kolarstwo, rower - w każdy wieku.

Zamierzam kupić rower mojemu synowi: 13 lat, 155cm wzrostu, 52kg, ale nie wiem jak go ukierunkować. Piszecie o różnych rodzajach rowerów MTB, crossowe, szosowe, przejałowe, a ja o nich nie mam pojęcia. Wiem, że jest meeega energicznym dzieckiem i uwielbia jeździć na rowerze. Większość czasu wolnego tak spędza. I po lesie i po mieście-ścieżki rowerowe. 

Stąd moje pytanie: jaki rower mu wybrać, żeby w którymś rodzaju jazdy mógł już zacząć się specjalizować? Np. nie chcę wybrać czegoś szczególnie niebezpiecznego, co zaleca się starym wygom, ale też nie chcę żeby się nudził.

Będę wdzięczna za wszelkie rady, Pozdrawiam!

Opublikowano

A na jakich rowerach jeździł do tej pory?

Moim zdaniem najlepszym rowerem dla nastolatka, który nie ma sprecyzowanych oczekiwań, będzie szeroko rozumiany rower MTB jako najbardziej uniwersalny - pojedzie nim wszędzie, i po szosie, i po lesie i w jakieś górki też się będzie mógł zapuścić.

Przy tym wzroście szukaj czegoś na kołach 27,5.

Zostaje jeszcze kwestia ile kasy chcesz na to przeznaczyć. Duży wybór i niezły stosunek jakości do ceny ma Decathlon (np. cała seria rowerów Rockrider ST). Mój syn o podobnych parametrach, tyle że 11-letni, jeździ od tego sezonu na Rockrider ST540 V2 i sobie chwali.

Idźcie do sklepu, pooglądajcie, niech się przymierzy, ewentualnie przejedzie i będzie mógł coś więcej powiedzieć co mu pasuje.

A tak na marginesie, to już w którymś poście piszę o rowerach z Deca - wyjdzie, że robię reklamę bo jestem ich sprzedawcą 😂 A tak serio, to jak poprzeglądasz forum to wiele osób wskazuje na rowery z Deca jako warte uwagi, zarówno te tańsze i te droższe.

Opublikowano

Na pewno nie kupuj na "zapas", co jest bardzo częste. Mam na myśli - aaa za chwilę dziecko urośnie i trzeba będzie zmienić rower, więc kupimy trochę za duży.

Potem jeżdżą strasznie ponaciągani, rękami ledwo do kierownicy sięgają, a nogami do pedałów, bo starym było szkoda kasy.