Skocz do zawartości

Nierówna praca przedniego i tylnego hamulca

cichecki.bartosz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Takie pytanie o hamulce hydrauliczne.

Przód: klamka MT401, zacisk MT420 (4 tłoczki), przewód BH90
Tył: klamka MT401, zacisk MT400 (2 tłoczki), przewód "ten zwykły"

Problem jest taki że przednia klamka ma ~3cm skoku i łapie tak super sztywno, tylna ~2cm skoku i niby czuć wyraźnie moment łapania, ale jest taki mniej "twardy", gorszy niż w przedniej. Hamulce zalane na nowo, odpowietrzone i dodatkowo zrobiony "burp" więc powietrza nie ma, klocki są ok. Czy to jest możliwe że różnica wynika z różnych zacisków i przewodów? Strasznie mnie to irytuje.

Edytowane przez cichecki.bartosz
Opublikowano

tarcze różnej grubości? jedne klocki bardziej zużyte niż drugie?

Opublikowano

Z przodu klocki się szybciej zużywają i dla tego będzie większy skok dźwigni. Z tyłu z racji dłuższego przewodu i "rozpychania" zawsze będzie wrażenie takiego gąbczastego hebla.

Opublikowano

Bzdury wypisujecie. Zacisk mt400 ma średnicę cylinderków 20mm. Zacisk mt420 ma parę cylinderków 15mm i parę 17mm. Żeby wypchnąć tłoczki w mt400 na 1mm (dla uproszczenia z jednej strony) potrzeba 1*3,14*(20/2)^2=314mm^3 oleju. W przypadku mt420 1*(3,14*(15/2)^2+3,14*(17/2)^2)=403mm^3. Tym samym w przypadku mt420 potrzeba jest 1/3 oleju więcej względem mt400. Ponieważ klamki są takie same... to dalej już sobie dopowiedzcie.

Opublikowano

Faktycznie  masz rację . Czytałem post po łebkach i nie zauważyłem  tego niuansu. 

Opublikowano

Mały update, jest sporo lepiej.

Zdjęte koło, wyzerowane tłoczki, od góry w klamce założony lejek i duuuuużo pompowania klamką. Później założone koło i pompowanie jeszcze raz. Wyleciało kilka bąbelków ale znacznie mniej niż się spodziewałem. Klamka jest bardziej sprężysta, jest lepszy skok i zdecydowanie mniej gąbczasta - jest ok.

Dzięki wszystkim za pomoc!