Skocz do zawartości

Serwis XCM

Andrzej123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, ostatnio amatorsko serwisowałem mój amortyzator sr suntour xcm po nasmarowaniu nałożyłem dolne lagi na górne i przykręciłem śrubę po stronie sprężyny, ale już po stronie  tłumika nie mogłem przykręcić, ponieważ śruba nie dosięga do gwintu nie mam już pomysłu na przybliżenie tego gwintu.

Wie ktoś może jak to zrobić  ?

sr suntour xcm-SF15-XCM-DS-RL-29-80,100

Edytowane przez Andrzej123
Opublikowano

Trzeba wcisnąć głębiej golenie (kompresując sprężynę).

• Pomógł 1
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Cześć

Będę robił serwis mojego XCM V2 (pierwszy od 12 lat), nie wiem jak będą wyglądały od wewnątrz uszczelki kurzowe,jak na razie nic złego się nie dzieje (rower mało używany). Wg. serwisówki nr. FAA070-20, niestety, nigdzie nie mogę takowych dostać. 

Są gdzieś FAA070-10, niby też na goleń 30mm, ale nie wiem czy będzie pasować?

SF9-XCM-V2-D-HLO-26-100

Edytowane przez belfer
Opublikowano

Najpierw sprawdź czy jest sens i edtować taką kasę w ten widelec. W środku może być niespodzoanka.

Opublikowano
23 godziny temu, vdcmike napisał:

Najpierw sprawdź czy jest sens i edtować taką kasę w ten widelec. W środku może być niespodzoanka.

Raczej tragedii nie będzie, mało go używałem, garażowany i z reguły brunoxa tam psikalem. Golenie ładne, żadnych wżerów itp, bez luzów. Chciałem uszczelki, w razie czego, jakby jednak okazały się lekko uszkodzone gdzieś 

Opublikowano
W dniu 30.09.2022 o 20:57, ACTIVIA napisał:

Brunoxa sie nigdy nie psika bezpośrednio na rury goleniowe. Jedynie to na szmatkę i wytrzeć 

uszczelki: https://activia.sgl.pl/cena/czaci-zamienne/uszczelki-i-podzespoy/uszczelki-przeciwkurzowe_uszczelka-przeciwkurzowa-do-suntour-xcm-30mm/151

Od zawsze psikałem na golenie, tak kazali w serwisie 😁 jak go kupowałem 13 lat temu

Co do uszczelek, te z linka wiesz że będą pasowały ? , bo numer jest zupełnie inny 

Opublikowano

Idź więc do tego serwisu od brunoxa. Na pewno dobiorą uszczelki, znowu dostaniesz pewnie jakieś nowe złote rady - same plusy ;). Nie zawracaj gitary na forum.

Opublikowano
W dniu 5.10.2022 o 09:41, vdcmike napisał:

Idź więc do tego serwisu od brunoxa. Na pewno dobiorą uszczelki, znowu dostaniesz pewnie jakieś nowe złote rady - same plusy ;). Nie zawracaj gitary na forum.

Posłuchaj cwaniaczku, nie chcesz pomóc to się nie wypowiadaj, zrozumiano?

Opublikowano

Skoro podważasz zdanie autoryzowanego serwisu (4 posty wyżej) to po prostu tej pomocy nie potrzebujesz - chcesz tylko popajacować.

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 4.10.2022 o 17:48, belfer napisał:

Co do uszczelek, te z linka wiesz że będą pasowały ? , bo numer jest zupełnie inn

Kolega który ci podesłał link jest autoryzowanym serwisem Suntour