SimRacer Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Opublikowano 15 Kwietnia 2022 (edytowane) Witam Kolegów po fachu. Nabyłem ostatnio Treka Marlina 6. Rowerek ciekawy, rozwojowy z korbą na kwadrat i kiepskim amorem Jedną z pierwszych rzeczy, którą będę musiał się zająć jest napęd. Świadomie wybrałem 1x10 jednak koronka 30T na korbie jest dla mnie trochę za mała. Sporo podróżuje po płaskim i już na pierwszej przejażdżce brakło mi prędkości, a zaznaczę, że wolę jeździć z niższą kadencją (zagadnienie, które ostatnio poznałem ) Pewnie ktoś powie, że nie wie po co brałem w takim razie 1x10 ale dla mnie prostota tego napędu jest OK. Kiedyś mając Deore 3x8 i tak 3/4 jazdy zostawałem na trzecim blacie manewrując tylko tyłem. Przechodząc do meritum. Czy do jazdy typowo rekreacyjnej, miasto/szuter 70% i górki/las/zjazdy 30% warto pchać się w Hallowtecha II ? Jakie korzyści do prędkości na płaskim da mi korba 34T względem 30T, czy jest top opłacalne ? Wiem, że kosztem góry ale tam jest b. duży zapas akurat. Obecnie na prostym odczucie mam typowo jakby brakowało mi jednego biegu w dół. Wiem, że mogę włożyć taką korbę 34T pozostając przy kwadracie np. Narrow Wide Deckas albo iść w pełne Deore na Hallowtech II. Nie chciałbym przepłacać bo czasy ciężkie więc proszę o ekonomiczną poradę jak przyspieszyć Treka Edytowane 15 Kwietnia 2022 przez SimRacer
rolandz Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Jak jeździsz po płaskim to 34T wg mnie to dalej dużo za mało. Bierz Hollowtech II... Bez porównania.
SimRacer Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Autor Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Dylemat w sumie głupi kwadrat, a Hallowtech Trochę się jeszcze oczytałem i naoglądałem. Bardziej zależało mi na zdaniu czy 30 a 34T zrobi różnice i z tego co widzę faktycznie wygląda, że nie dużą. Ale może mi styknie. Szybko cały czas i tak się nie da pomykać po mieście. Większego blatu jak 34 nie mogę nawet wsadzić wg manuala. Inna sprawa, że jak już pokonam płaski Kraków to wjeżdżam w konkretne górki w Lesie Wolskim więc też nie chciałbym stracić za bardzo dołu. Zakupiłem już Deorke na Hallowtech II z blatem 32 w stand. Potestuje i zawsze mogę nabyć jakis blacik Deckasa 34 potem. Pojeździmy, zobaczymy 1
Rekomendowane odpowiedzi