Mafewa Napisano 29 Marzec 2017 Udostępnij Napisano 29 Marzec 2017 Witam. Chciałbym zapytać czy dobrym pomysłem jest zmiana korby z slx m660 na slx m675 ewentualnie na m7000 . Chciałbym zrobić napęd 1x10. Mam zębatkę narrow wide argona 36t 104 bcd i nie jestem pewny czy będzie pasowała co m7000. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza
Sillem Napisano 29 Marzec 2017 Udostępnij Napisano 29 Marzec 2017 Wydaję mi się, że M7000 ma BCD = 96mm Tak pokazuje link. Jeżeli sprawdziłeś i SLX M675 ma BCD = 104 to nie ma co się zastanawiać M675 to sprawdzona konstrukcja przez wielu i polecana. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 8 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 8 Kwiecień 2017 Co się dzieje z tą starą korbą ,że chcesz ją wymienić? Odnośnik do komentarza
Adriano Napisano 8 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 8 Kwiecień 2017 Cześć, może podepnę się pod temat i zapytam czy jest sens wymiany korby PROWHEEL Once 50X39X30 na nową Sorę FC-R3030? Podobno sztywność w przypadku tej drugiej jest zdecydowanie większa ale czy przełoży się to efektywność i komfort w przypadku jazdy rekreacyjnej na dłuższych dystansach? (zaadaptowałem fitnessa na trekking) Odnośnik do komentarza
artfal Napisano 8 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 8 Kwiecień 2017 Ja posiadam SLX M660 z zębatką narrow wide od Argon Components i bardzo dobrze to razem działa. W zasadzie wyższe modele SLX różnią się wyglądem i wagą. Odnośnik do komentarza
Ziober Napisano 8 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 8 Kwiecień 2017 Jeżdżę na napędzie 1x9 z korbą Shimano SLX M675 i zębatką Argon Components Transalp Pro 30T. Nowa korba Shimano SLX M7000 nie będzie kompatybilna z zębatką 104 bcd , ponieważ ma rozstaw bcd 96. Korbę Shimano SLX M675 jak najbardziej polecam, są wersje na bcd 104, ale moim zdaniem nie ma sensu taki uprade. Korba SLX M660 w zasadzie różni się tylko wyglądem , może nieznacznie wagą czy sztywnością. Nie trzeba mieć korby dedykowanej do napędów JEDEN NA (X) gdzie X to liczba zębatek na kasecie, aby system działał prawidłowo. Jednak decydując się na upgrade napędu do JEDEN NA ( z korbą nie dedykowaną) dobrze by było zwrócić uwagę na linie łańcucha i czy zębatka którą posiadamy, będzie miała bezpieczna odległość od ramy. Ja robiłem to metodą prób i błędów, gdyż u siebie mam zamocowanego jeszcze chain guide'a. Poniżej zdjęcie, jak to się prezentuje w moim przypadku. Odnośnik do komentarza
Ziober Napisano 8 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 8 Kwiecień 2017 @Adriano Jeżeli posiadasz wersje korby PROWHEEL Once 50X39X30 pod kwadrat czy octalink/isis to taki upgrade ma sens. Korba Shimano Sora, która Cie interesuję będzie lżejsza(minimalnie), sztywniejsza i mniej problematyczna. Jeżeli korba PROWHEEL Once jest w systemie Hollowtech 2 to taki upgrade sensu moim zdaniem nie ma, bo aż tak znacznej różnicy nie odczujesz. Ja przerzucając się na korbę w systemie Hollowtech 2 odczułem różnice w efektywności pedałowania, co do komfortu to nie ma różnicy na jakiej korbie jedziesz. Ewentualnie komfort psychiczny, bo mi zdarzyło sie zgubić korbę na kwadrat podczas jazdy czy też dokręcać korbę na octalink po każdym zjeździe ( woziłem imbusa 8 w plecaku ). Ale nie ma reguły, Można jezdzić tysiące kilometrów i nie mieć absolutnie żadnych usterek z systemem octalink /isis czy kwadrat. Jeżeli sie zdecydujesz na upgrade upewnij się, że kupisz odpowiednią wersje wkładu supportu ( wymiary). 1 Odnośnik do komentarza
Adriano Napisano 8 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 8 Kwiecień 2017 Dzięki Ziober, korba jest na kwadracie. Przez ponad dwadzieścia lat jeździłem na podobnych korbach i naprawdę z ręką na sercu nie miałem z nimi większego problemu dlatego przy kupnie czegoś "nowszego,lepszego,ładniejszego" chciałbym aby był jakiś odczuwalny skok Korba którą zaproponowałem w wersji 2017 jest chyba nie do dostania w Polsce, a właśnie te "ramiona" robią wizualną robotę i jeśli miałbym kupować to właśnie tę wersję. Jest sens sprowadzania z discount.de czy poczekać aż pojawi się w Polsce? Chyba że jest już gdzieś dostępna... Odnośnik do komentarza
Ziober Napisano 8 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 8 Kwiecień 2017 @Adriano Nie ma problemu. O tym czy jest sens ściągać musisz zadecydować sam. Myślę, że za jakiś czas gdzieś w Polsce dostępna będzie. Odnośnik do komentarza
sowa540 Napisano 23 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 23 Kwiecień 2017 przy okazji zapytam czy korba deore (nie xt,xtr) jest już w opcji na 1x... ?? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi