Pietera Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Witam Panie i Panowie Jest to mój pierwszy post na tym forum.. Jakby to ująć. Nie jestem zapalonym kolarzem itp. Chciałem kupić dobry rower (dobrą baze) aczkolwiek nie wydawać przy tym fortuny. Prawdę powiedziawszy się nie znam za bardzo. ---> za dużo hobby mieć nie można (wiadomo $$$$). Chciałbym -jeśli jest taka możliwość beż wywalania dużej ilości bebechów a przy okazji wymiany napędu coś ulepszyć jeśli byłaby możliwość (z tego co mam w rowerze ) Posiadam rower specjalized rockchopper comp (bodajże z 2018r) na kołach 29" Rower kupiłem uzywany. W tym roku postanowiłem wymienić cały napęd a posiadam Z tych danych co posiadam : koła 29" manetki oraz przezutki (przód i tył) sram x5 korba ,,samax,, zębatki Duża shimano sgx -m9 36 AG (średnica ok 147 mm . Rozstaw śruby ok 73mm - mierzone sąsiadujące śruby mała shimano sgx -m9 s22 średnica ok 93mm rozstaw mierzony j/w ok 45mm Kaseta 11-36T sunrace czy dałoby się zamontować jakąś kasetę 11rzędową? klucze do serwisowania mam kupione. Mam problem z demontazem kasety... klucz (imbusowy zazwyczaj jest stosowany ) jest,, dziwny ,, i nie mogę go znaleźć ponieważ jest dość specyficzny (dołączę fotkę) Tak jakby niepełny klucz imbusowy .. połowa uzębienia a reszta na gładko.. Jak kupić,,dobre ,, zębatki aby pasowały do mnie wpisując w Google to co miały napisane nic nie wyskoczyło... Dziękuję. Pozdrawiam. Przepraszam. Klucz o który mi chodzilo to do bembenka , ponieważ też ma troszkę luzy... Trasy w jakie jeżdżę, zazwyczaj asfalt , drogi leśne ale bez żadnych górek itp. Bardzo rzadko jakieś wzniesienia asfaltowe ale jednak.. Myślałem o zmianie kasety na 11x32T np..
michalr Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Jak nie podjeżdżasz to zmień na jednorzędowy z kasetą 11-42, i 30 zębów plus na korbie.
Pietera Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Autor Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Godzinę temu, michalr napisał: Jak nie podjeżdżasz to zmień na jednorzędowy z kasetą 11-42, i 30 zębów plus na korbie. Nieee.. chcę zostać przy 2x10 (lub 2x11 jak by się dało jeśli już) A jakiego standardu shimano lub sram potrzebuję szukać przednich zębatek aby pasowały do mnie ?
michalr Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Opublikowano 14 Kwietnia 2022 A dlaczego nie chcesz 1x? Ja jeżdżę po górach i tam napęd 2x11 jest w sam raz, ale do jazdy po płaskim takie zakresy są bez sensu. Wystarczy jednorzędówka.
Pietera Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Autor Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Hmmm bo mam mozliwoac na 2 manetkach na raz zmienić,,biegi,, tak aby nagle lekko się pedałowało lub na odwrót Nie chce też dużo kasy pakować.. Czy mógłbym prosić o jakieś przykłady w co mogę iść przy 2x 10 (a może 2x11) Np shimano deore... to a tamto np sram... Tyle jest tych ,odmian od shimano czy sram ---> chodzi mi o to że nie wiem jakie standardy mogę użyć odnośnie napędu aby kupić coś co pasuje.. Jak mówiłem na początku. To co było napisane na zębatkach korby , nic w necie nie wyskoczyło i nie chcialbym czegoś kupić co nie pasuje... Kaseta jeśli chodzi 10rz. To sprawa jasna.. Co z tym odkręcaniem bembenka ? Ktoś coś doradzi ? Bembenek - jaki model mógłbym kupic - nie wiem co mam.. przy 2x10 aby pasował. A jeśli dałoby się 2x11 to co w tym wypadku? Wiem trochę Masło maślane co piszę... Duża tarcza : Shimano deore FC m617 Mała : Shimano FC m660 22T Czy to będzie pasować? Mowa o 2x10 . Ew. Co bym potrzebował wrzucić aby mieć 2x11 (nie licząc kasety , bembenka łańcucha ) fajna dla mnie kaseta byłby Sram cs- pg 1130 11-32T
vdcmike Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Jeśli zamierzasz tym jeździć to kup nowy, kompletny napęd deore 2x10 lub 2x11 (korba, kaseta, łańcuch, przerzutki i manetki). Obecnie masz tam nawet nie tyle rzeźbę ludową co jakiś przypadkowy ulep z plasteliny.
Pietera Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Autor Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Jak to odkręcić ? Części mam kupione, imbus 11mm pasuje ale nie mogę odkręcić bębenka . najpierw muszę tym specjalnym kluczem , czy imbusem tylko (zgodnie z wskazówkami zegara z tej perspektywy patrząc ?) Odwrotnie do wskazówek zegara . Tak mialo być.
vdcmike Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Cały bebenek odkręcasz od korpusu piasty kręcąc przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. Natomiast bieżnia bębenka ma gwint lewy.
Rekomendowane odpowiedzi