Skocz do zawartości

Drętwienie kciuków

Luklip1989

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,  pytanie zawarte wlaściwie w 2 słowach z tematu. Czytałem posty,  ale często jest poruszany temat drętwienia palców stóp, a w dłoniach od wskazującego do małego palca.

Czy miał ktoś z Was problem z drętwiejącym kciukiem (tylko)? Rogów nie mam, ale staram się zmieniać chwyt łapiąc za końcówkę kierownicy jakby były rogi. Robię po kilkadziesiąt kilometrów w terenie (mtb - błoto, piach, podjazdy, zjazdy itp.) i nie mam problemów ze stopami wpiętymi w spd, zadnego bólu krocza, tylko ten drętwiejący kciuk. Uczucie drętwienia utrzymuje się kilka godzin po skończonej jeździe.

Czy ktoś z Was coś takiego miał i wie jak to wyeliminować, albo wie czym jest spowodowane drętwienie tylko jednego palca ( ale w obu dłoniach)?

Opublikowano

Spróbuj na początek obrócić delikatnie kierownicę w górę lub w dół (poluzuj mocowanie na mostku i pokręć kierownicą, jakbyś dodawał gazu na motorze) - zmieni się wtedy kąt ustawienia nadgarstków. Może pomoże.

Opublikowano

Już mam lekko skierowaną w górę kierownicę, ale będę kombinował. Dzięki za odpowiedź

Opublikowano

Jest też w kierownicach gięcie do tyłu i tu może być różnica znaczna w ustawieniu nadgarstków.

Opublikowano

Mam rozumieć,  że warto sprawdzić prostą kierownicę? Bo mam giętą. Nie jakoś mocno, ale jednak.