codiii Opublikowano 31 Marca 2022 Opublikowano 31 Marca 2022 Dzień dobry. Mam taki temat, zakupiłem Kross Level 1 z hamplami Nutt. Z racji tego, że to imitacja hamulcy i przód po kilku km się zapowietrzył na szybkiego dopadłem Avidy Elixir 7. Nie powiem wygląd mi odpowiada, hamują znośnie jednak mam możliwość kupić używki Guide R w dobrych pieniądzach. Moje pytanie czy warto iść w tego Srama, czy ktoś ma porównanie w sile hamowania z tymi hamulcami (elixir 7 vs guide R). Jakie za i przeciw? Z góry dzięki wielkie za odpowiedź.
pecio Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Siła porównywalna natomiast modulacja na plus Srama. 1
codiii Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2022 1-0 dla SRAMa. Docelowo system ma działać z tarczami 180mm z klockami półmetalicznymi. Jeżdżę bardziej rekreacyjnie jednak trafiają się długie zjazdy z dużym nachyleniem i na dodatek chciałem zaliczyć kilka startów w jakiś amatorskich zawodach MTB.
codiii Opublikowano 21 Maja 2022 Autor Opublikowano 21 Maja 2022 Jednak trafił do mnie SRAM G2 R. Klocki pół metaliki, po pierwszych km odczucia mam mieszane co do siły hamowania, ale wiadomo klocki muszą się dotrzeć, plus na pewno tak jak kolega pecio pisał lepsza modulacja, łatwo wyczuć kiedy nastąpi uślizg koła. Odpowietrzanie przebiegło bez najmniejszego problemu, dodam, że zestaw do odpowietrzania Avidów podszedł do G2, bo to system bez tego Bled Edge. Dam znać za jakiś czas jak hamulce się sprawują, może się kiedyś komuś przyda.
Rekomendowane odpowiedzi