s.nestor Opublikowano 30 Marca 2022 Opublikowano 30 Marca 2022 (edytowane) Witam! Chciałbym mój stary rower odnowić i przerobić na rower do długich tras z sakwami. Nie znam się na sprzęcie i będę wdzięczny jeżeli ktoś mi podpowie jakie elementy kupić żeby pasowały do tej ramy i żeby rower nadawał się na długie wyjazdy z sakwami (głownie drogi rowerowe asfaltowe i utwardzone leśne + sporadycznie jakiś lekki teren) Mój rower to Rockrider Big RR http://www.bikestats.pl/rowery/Rockrider-Big-RR-53_11292_17097.html Mam go już jakieś 7 -8 lat i jedyne co w nim wymieniłem to rok temu opony na cieńsze (Schwalbe Reifen Marathon Mondial 42-622, 28 x 1.60). Po tej zmianie jazda pod asfalcie jest duuużo przyjemniejsza. Po takim czasie pewnie większość podzespołów nadaje się już do wymiany...w pierwszej kolejności to chyba tylna piasta jest do wymiany bo coś zaczęło w niej zgrzytać. Nie chce wydawać na to milionów bo jestem tzw. niedzielnym rowerzystom i chcę po prostu zrobić sobie rower na kilka 2-3 dniowych wyjazdów w ciągu lata + jakieś weekendowe wypady nad jezioro. Nie planuje kupować niczego z najwyższej półki, raczej coś minimalnie lepszego od tego co było w oryginale. 1. Co powinienem wymienić w pierwszej kolejności aby rower bardziej nadawał się na długie trasy i drogi rowerowe Jakie zmiany najbardziej odczuję na plus? 2. Jakie konkretnie modele podzespołów polecacie aby pasowały do reszty i moich wymagań? Ilość informacji na forach i w poradnikach zrobiła mi taki mętlik w głowie, że nie mam już pojęcia co i jak Będę mega wdzięczny za jakąś liste podzespołów, które będę mógł sobie zamówić bez obaw, że coś nie będzie pasowało itp Dzięki z góry! Edytowane 30 Marca 2022 przez s.nestor
Rekomendowane odpowiedzi