Nikodemos Opublikowano 26 Marca 2022 Opublikowano 26 Marca 2022 (edytowane) Witam, wiem, że jest temat o oliwkach, ale jest dość stary i nie do końca daje mi odpowiedź. Używałem finish line czerwony (teflon) szary (wax) i nie jestem zadowolony oliwki wodniste i nie odpowiadają mi po prostu. Kupiłem rolhofa i widzę, że on jest zaś bardzo gęsty i podobno mocno brudzi, ale dobrze smaruje i pytanie jest takie czy muc off dry też będzie tak dobrze smarował, ale czy będzie w jakiś sposób lekko zasychał był mniej lepki i tak brudu nie łapał jak rolhof? Miał ktoś te 2 smary i może się wypowiedzieć? Na filikach na yt widziałem, że muc off chyba jest ciut mniej gesty, przez co lepiej wpłynie w ogniwa, ale nie będzie się lał jak woda. Pozdrawiam dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Edit dodam, że jeżdżę w większości szutry asfalt czasami do lasu pojadę. Edit 2. Czytałem troche i zmieniam troche temat i tytuł z ,,Rohloff a może Muc off, jaka oliwka będzie lepsza?" na ,,Woski i oliwki utrzymujące czystość napędu" Nie chce eksperymentować poszukuje produktu, który utrzyma napęd w czystości i nie będę musiał go smarować co 50 km co wybrać? Możecie dawać swoje doświadczenia i opinie produktów. Edytowane 27 Marca 2022 przez Nikodemos
Gophfer Opublikowano 26 Marca 2022 Opublikowano 26 Marca 2022 Od 3 lat używam tylko shimano ptfe i jest ciągle zadowolony
Nikodemos Opublikowano 26 Marca 2022 Autor Opublikowano 26 Marca 2022 (edytowane) 2 minuty temu, Gophfer napisał: Od 3 lat używam tylko shimano ptfe i jest ciągle zadowolony nie o tym temat : / Edytowane 26 Marca 2022 przez Nikodemos
Piter7707 Opublikowano 27 Marca 2022 Opublikowano 27 Marca 2022 Też używam Shimano,najważniejsze jest częste smarowanie i czyszczenie napędu
vdcmike Opublikowano 27 Marca 2022 Opublikowano 27 Marca 2022 Shimano dry/ptfe jest niezły ale smarowanie starcza na jakieś 50-60km jazdy. Rohloff starcza na 80-100 ale działa jak magnes na piach i pył nawet pomimo dokładnego wytarcia łańcucha po aplikacji.
Nikodemos Opublikowano 27 Marca 2022 Autor Opublikowano 27 Marca 2022 3 godziny temu, vdcmike napisał: Shimano dry/ptfe jest niezły ale smarowanie starcza na jakieś 50-60km jazdy. Rohloff starcza na 80-100 ale działa jak magnes na piach i pył nawet pomimo dokładnego wytarcia łańcucha po aplikacji. Wszyscy piszą o Shimano ptfe, ale czytałem, że się zmienił i ten w nowym opakowaniu jest fatalny, więc temat zamknięty, jeżeli chodzi o Shimano i rolhof bo syf łapie. teraz pytanie używał ktoś wosku squirt coś może powiedzieć na jego temat?
Beder75 Opublikowano 27 Marca 2022 Opublikowano 27 Marca 2022 Ja używam squirta. Jest bardzo ok. Nic się nie brudzi. Napęd chodzi prawidłowo. Smaruję co 200 km mniej więcej.
Nikodemos Opublikowano 28 Marca 2022 Autor Opublikowano 28 Marca 2022 11 godzin temu, Beder75 napisał: Ja używam squirta. Jest bardzo ok. Nic się nie brudzi. Napęd chodzi prawidłowo. Smaruję co 200 km mniej więcej. Dzięki. A jak smarujesz? Łańcuch na napędzie ie i ogniwo po ogniwie? Wycierasz potem? Czy raczej rozpinasz i na stole całego go taplasz w tym wosku?
Beder75 Opublikowano 28 Marca 2022 Opublikowano 28 Marca 2022 1. Dokładnie odtłuśćcie łańcuch, kasetę i blaty korby.2. Wycierajcie je szmatką do momentu, aż będą idealnie czyste. Idealnie, czyli po przetarciu ich np. białą chusteczką higieniczną będzie ona nadal biała. To istotne!3. Nałóżcie pierwszą warstwę smaru Squirt. Jak? Kręcąc korbą do tyłu i nakładając smar po wewnętrznej stronie łańcucha. Nie nakładajcie go na poszczególne ogniwa, lecz polewajcie cały łańcuch smarem. Pamiętajcie, aby ustawić tylne przełożenie na najcięższe (najmniejsza zębatka). Przód ustawcie na największą zębatkę (blat). Dlaczego największą? Doczytacie pod instrukcją.4. Po nałożeniu pierwszej warstwy, kręćcie korbą jeszcze przez około minutę.5. Zostawcie na około 30-40 minut do pełnego wyparowania wody.6. Nałóżcie drugą warstwę smaru, tym razem w mniejszych ilościach. Kręćcie korbą przez około minutę.7. Zostawcie (zalecenie Cyklopary) na 5-6 godzin.8. Delikatnie zbierzcie nadmiar wosku (już wosku, bo woda wyparowała) z łańcucha. Następnie zmieńcie przełożenie na inne, zarówno przód, jak i tył, i zbierzcie nadmiar z kasety i korby.9. Jedźcie na pierwszą trasę, na razie w dobrych suchych warunkach.10. Przetrzyjcie dokładnie łańcuch, kasetę i korbę. Idealnie do sucha. Smar ma zostać tylko pomiędzy ogniwami. Wszystko (nadmiar), co miało wypaść to już wypadło na trasie.Brawo!
vdcmike Opublikowano 28 Marca 2022 Opublikowano 28 Marca 2022 Skąd ludzie biorą czas i chęci na takie rytuały?! 1
Nikodemos Opublikowano 28 Marca 2022 Autor Opublikowano 28 Marca 2022 3 godziny temu, Beder75 napisał: 1. Dokładnie odtłuśćcie łańcuch, kasetę i blaty korby. 2. Wycierajcie je szmatką do momentu, aż będą idealnie czyste. Idealnie, czyli po przetarciu ich np. białą chusteczką higieniczną będzie ona nadal biała. To istotne! 3. Nałóżcie pierwszą warstwę smaru Squirt. Jak? Kręcąc korbą do tyłu i nakładając smar po wewnętrznej stronie łańcucha. Nie nakładajcie go na poszczególne ogniwa, lecz polewajcie cały łańcuch smarem. Pamiętajcie, aby ustawić tylne przełożenie na najcięższe (najmniejsza zębatka). Przód ustawcie na największą zębatkę (blat). Dlaczego największą? Doczytacie pod instrukcją. 4. Po nałożeniu pierwszej warstwy, kręćcie korbą jeszcze przez około minutę. 5. Zostawcie na około 30-40 minut do pełnego wyparowania wody. 6. Nałóżcie drugą warstwę smaru, tym razem w mniejszych ilościach. Kręćcie korbą przez około minutę. 7. Zostawcie (zalecenie Cyklopary) na 5-6 godzin. 8. Delikatnie zbierzcie nadmiar wosku (już wosku, bo woda wyparowała) z łańcucha. Następnie zmieńcie przełożenie na inne, zarówno przód, jak i tył, i zbierzcie nadmiar z kasety i korby. 9. Jedźcie na pierwszą trasę, na razie w dobrych suchych warunkach. 10. Przetrzyjcie dokładnie łańcuch, kasetę i korbę. Idealnie do sucha. Smar ma zostać tylko pomiędzy ogniwami. Wszystko (nadmiar), co miało wypaść to już wypadło na trasie. Brawo! Robisz se jaja 😂? A tak serio to jak raz się to wszystko tak zrobi to potem tylko się smaruje dodatkowo jak już wykruszy się i nie trzeba czyścić co nie? (ja mam nowa kasetę i łańcuch więc czysto ale łańcuch i tak wymyje z tego smaru co jest a korbę doczyszczę i tyle)
Beder75 Opublikowano 29 Marca 2022 Opublikowano 29 Marca 2022 w taki sposób aplikowałem po raz pierwszy na czystą kasetę i łańcuch.Teraz po prostu przecieram szmatką co 150-200 km i kładę jak leci na każde ogniwo. Zakręcamy korbą i gotowe. Ważne żeby zostawić na ok.2 godziny żeby odparowało. Ja zostawiam na noc i rano jeżdżę dalej - procedura jest mega prosta. Aplikuję co ok 150-200 km na czuja. Jak słychać głośna pracę napędu. 1
Rekomendowane odpowiedzi