vel Opublikowano 24 Marca 2022 Opublikowano 24 Marca 2022 Pytanie do użytkowników. Chcę zamienić fabryczne nylony do MTB (HT'ek - Marin, damska rama) na kolorystyczne, również z tworzywa z pinami metalowymi https://www.dobrerowery.pl/pedaly-bontrager-line-elite-zgaszony-pomaranczowy-rorange?gclid=CjwKCAjwrfCRBhAXEiwAnkmKmaDaHOEeUs8oBjwvVju02GIHrBUrHyk8-cpPUQ1oxfzp5AKrRCtejRoC3EIQAvD_BwE Pytanie: czy warto wejść w Bontrager Line Elite z tworzywa + piny stal (kolorystyka i nie ukrywam budżet do przyjęcia OK, 210 zł, waga 350 g na komplet), czy lepiej może dołożyć 2-3 stówki i nabyć coś lepszego, tzn na korpusie ALu. Jest jakiś myk w użytkowaniu tych platform z tworzywa + piny wkręcane? np. Hope, Reverse etc....
vdcmike Opublikowano 25 Marca 2022 Opublikowano 25 Marca 2022 Jeśli łożyskowanie osi na łożyskach "maszynowych" (3 szt. na pedał) to bardzo przyzwoite pedały. Jeśli ślizg + łożysko to niestety śmietnik. No i trzeba mieć do tego odpowiednie buty. Z "cywilnych" "adidasów" zostają strzępy od tych pinów.
Motke Opublikowano 25 Marca 2022 Opublikowano 25 Marca 2022 13 godzin temu, vdcmike napisał: Jeśli ślizg + łożysko to niestety śmietnik. To kwestia wagi (a raczej średniej mocy) i serwisowania. Mam od paru lat dwa komplety (Dartmoore Candy Pro) i nie narzekam.
vdcmike Opublikowano 26 Marca 2022 Opublikowano 26 Marca 2022 W takiej konstrukcji jak candy pro (plastikowy, nawet nie teflonowy ślizg) trzebaby serwisować co 40km. Smar nie utrzymuje się dłużej na ślizgach (niezależnie od samru). Zużyciu ulegają też wyjątkowo miękkie ośie. W pedałach które nie są tylko markowaną chińszczyzną jak już są ślizgi to albo telfonowe albo z brązu samosmarownego. Jest to sporo trwalsze niż w candy ale i tak daleko im do konstrukcji łożyskowanych.
Motke Opublikowano 26 Marca 2022 Opublikowano 26 Marca 2022 11 godzin temu, vdcmike napisał: W takiej konstrukcji jak candy pro (plastikowy, nawet nie teflonowy ślizg) trzebaby serwisować co 40km. Smar nie utrzymuje się dłużej na ślizgach (niezależnie od samru). Zużyciu ulegają też wyjątkowo miękkie ośie. [...] Jest to sporo trwalsze niż w candy ale i tak daleko im do konstrukcji łożyskowanych. Widocznie mam jakieś zaczarowane. Po kilkunastu tys. km działają bez zarzutów.
vdcmike Opublikowano 26 Marca 2022 Opublikowano 26 Marca 2022 (edytowane) IMHO nie masz po prostu porównania z czymś normalnym. Moja żona, która waży 55kg mordowała dwa komplety candy pro na sezon (średnio 15kkm, tylko teren) - robiły się takie luzy że serwisowanie przynosiło poprawę na kilka obrotów korbą. Paradoksalnie dobrze przygotowane dartmoory NIE pro (czy to candy czy stream) czyli na konusach/kulkach potrafią robić spore przebuegi międzysereisowe. Edytowane 26 Marca 2022 przez vdcmike
vel Opublikowano 28 Marca 2022 Autor Opublikowano 28 Marca 2022 Dzięki. Obczaiłem temat. Łożyska maszynowe. Piny metalowe. Te Dartmory Candy Pro o których piszecie rozumiem, że mają piny z tworzywa ??
Rekomendowane odpowiedzi