Skocz do zawartości

Serwis RockShox xc30

Mateuszig
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez vdcmike,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

hej posiadam  rower z amortyzatorem xc30 i chciałbym zrobić  jego serwis   lecz nie wiem  od czego wogóle zacząć  prosze   porady  na co szczególnie uważać jaki olej wlać  ilość jakie uszczelki   itd 

FORK Rock Shox XC30 TK Coil 29, PopLoc, 100mm ( jeszcze jutro upewnie się czy to ten) 

Edytowane przez Mateuszig
  • Rozwiązanie
Opublikowano

Rock Shox zestaw uszczelek kurzowych Upgrade Kit 30mm - Cyklomania

Oraz potrzebujesz olej 15WT (nie ma większego znaczenia jakiego producenta i świat się nie skończy jeśli będzie to np. 20WT) i kapkę lekkiego smaru teflonowego np. SRAM Butter itp. (slickoleum). Oleju zalej po 12ml na goleń. Będzie dobrze.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, vdcmike napisał:

Rock Shox zestaw uszczelek kurzowych Upgrade Kit 30mm - Cyklomania

Oraz potrzebujesz olej 15WT (nie ma większego znaczenia jakiego producenta i świat się nie skończy jeśli będzie to np. 20WT) i kapkę lekkiego smaru teflonowego np. SRAM Butter itp. (slickoleum). Oleju zalej po 12ml na goleń. Będzie dobrze.

dzieki :D  a jeszcze  jedyno pytanie co ile  robii sie serwis amortyzatora ?

Edytowane przez Mateuszig
Opublikowano

Wg producenta... Mały (wymiana oleju w goleniach dolnych, pranie gąbek olejowych i nasączenie olejem, smarowanie uszczelek kurzowych lekkim smarem) co 50h jazdy. Duży (dodatkowo wymiana oleju i uszczelniaczy tłumika, wymiana uszczelek kurzowych) co 200h jazdy.

• Lubię to! 1
  • 1 rok później...
Opublikowano

Hej, sorki za odgrzewanie kotleta ale znalazłem takie coś https://www.sram.com/globalassets/document-hierarchy/service-manuals/rockshox/front-suspension/2015-front-suspension-oil-air-spring-chart.pdf gdzie dla xc30 potrzeba w sumie 127ml 5wt i 10ml 15wt plus smar teflonowy jak mniemam.

Zamierzam zrobić pełny serwis przy okazji swapu na sprężynę gazową i chciałem się upewnić, że pojemności są poprawne, bo dość sporo odbiegają od rekomendacji z tego tematu. Mogę prosić o zdanie?

Opublikowano

Rzadko kiedy te rekomendacje z manuali odnośnie objętości się sprawdzają. Tłumik powinno się wypełniać olejem do poziomu gdzie jest dolny oring modułu kompresji/blokady. Na dół można wlać nieco więcej niż zalecane 5ml. A smar teflonowy musi być przede wszystkim mało lepki (najlepiej sprawdza się fabryczny).