Mateuszig Opublikowano 23 Marca 2022 Opublikowano 23 Marca 2022 (edytowane) hej posiadam rower z amortyzatorem xc30 i chciałbym zrobić jego serwis lecz nie wiem od czego wogóle zacząć prosze porady na co szczególnie uważać jaki olej wlać ilość jakie uszczelki itd FORK Rock Shox XC30 TK Coil 29, PopLoc, 100mm ( jeszcze jutro upewnie się czy to ten) Edytowane 23 Marca 2022 przez Mateuszig
Rozwiązanie vdcmike Opublikowano 24 Marca 2022 Rozwiązanie Opublikowano 24 Marca 2022 Rock Shox zestaw uszczelek kurzowych Upgrade Kit 30mm - Cyklomania Oraz potrzebujesz olej 15WT (nie ma większego znaczenia jakiego producenta i świat się nie skończy jeśli będzie to np. 20WT) i kapkę lekkiego smaru teflonowego np. SRAM Butter itp. (slickoleum). Oleju zalej po 12ml na goleń. Będzie dobrze. 1
Mateuszig Opublikowano 24 Marca 2022 Autor Opublikowano 24 Marca 2022 (edytowane) 12 godzin temu, vdcmike napisał: Rock Shox zestaw uszczelek kurzowych Upgrade Kit 30mm - Cyklomania Oraz potrzebujesz olej 15WT (nie ma większego znaczenia jakiego producenta i świat się nie skończy jeśli będzie to np. 20WT) i kapkę lekkiego smaru teflonowego np. SRAM Butter itp. (slickoleum). Oleju zalej po 12ml na goleń. Będzie dobrze. dzieki a jeszcze jedyno pytanie co ile robii sie serwis amortyzatora ? Edytowane 24 Marca 2022 przez Mateuszig
vdcmike Opublikowano 24 Marca 2022 Opublikowano 24 Marca 2022 Wg producenta... Mały (wymiana oleju w goleniach dolnych, pranie gąbek olejowych i nasączenie olejem, smarowanie uszczelek kurzowych lekkim smarem) co 50h jazdy. Duży (dodatkowo wymiana oleju i uszczelniaczy tłumika, wymiana uszczelek kurzowych) co 200h jazdy. 1
braveskunk Opublikowano 22 Marca 2024 Opublikowano 22 Marca 2024 Hej, sorki za odgrzewanie kotleta ale znalazłem takie coś https://www.sram.com/globalassets/document-hierarchy/service-manuals/rockshox/front-suspension/2015-front-suspension-oil-air-spring-chart.pdf gdzie dla xc30 potrzeba w sumie 127ml 5wt i 10ml 15wt plus smar teflonowy jak mniemam. Zamierzam zrobić pełny serwis przy okazji swapu na sprężynę gazową i chciałem się upewnić, że pojemności są poprawne, bo dość sporo odbiegają od rekomendacji z tego tematu. Mogę prosić o zdanie?
vdcmike Opublikowano 23 Marca 2024 Opublikowano 23 Marca 2024 Rzadko kiedy te rekomendacje z manuali odnośnie objętości się sprawdzają. Tłumik powinno się wypełniać olejem do poziomu gdzie jest dolny oring modułu kompresji/blokady. Na dół można wlać nieco więcej niż zalecane 5ml. A smar teflonowy musi być przede wszystkim mało lepki (najlepiej sprawdza się fabryczny).
Rekomendowane odpowiedzi