Skocz do zawartości

zmiana opon w gravelu z 35 mm na 42 mm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Mam w gravelu opony o szerokości 35 mm (Specialized Roadsport drutowane). To są semislicki, a właściwie to prawie slicki. Środek gładki, po bokach bardzo lekki bieżniczek (koraliki). Roweru używam jako road + i ten rozmiar mi pasuje. Na asfalcie nie zamulają, po wszelkiego rodzaju utwardzonych drogach o różnej nawierzchni dobrze dają radę. Jednak muszą to byś drogi utwardzone. Gdy pojawia się odrobina piasku jest już dużo gorzej, przyczepność mocno szwankuje. Zastanawiam się nad wymianą ich na zwijane Specialized Pathfinder Pro o szer. 42 mm. Będą jakieś 50 g cięższe i mają wyraźniejszy bieżnik po bokach, a środek również gładki. Jak sądzicie czy spowolniłyby mnie one odczuwalnie na asfalcie? A może lepiej pójść na kompromis i wybrać 38 mm? Myślę również o Pirelli Cinturato Gravelo H 40 mm. Miejsca w ramie mam dużo (do 47 mm).

Opublikowano
4 godziny temu, PwKr napisał:

Cześć.

Jaką masz średnią prędkość na dystansie 100 km po asfalcie przy 35 mm? Jeżeli robisz na gravelu trasy wyłącznie szosowe to nie przekraczaj 40 mm, bo zauważysz zdecydowaną różnicę.  

Opublikowano
3 minuty temu, TrocheBiegam napisał:

Jaką masz średnią prędkość na dystansie 100 km po asfalcie przy 35 mm? Jeżeli robisz na gravelu trasy wyłącznie szosowe to nie przekraczaj 40 mm, bo zauważysz zdecydowaną różnicę.  

Trudno mi powiedzieć jaką mam średnią na asfalcie na 100 km, bo nie jeżdżę wyłącznie po asfalcie. Asfalt co prawda przeważa, ale lubię czasem przejechać przez las czy jakiś szuterek. Dlatego zamieniłem szosę na gravela. Mniej więcej 70-80 % asfalt, reszta to inna nawierzchnia. Przy takiej proporcji średnią mam w okolicach 28 km/h. 

Opublikowano

Nie podałeś też żadnych danych. Jakie dystanse jeździsz? Jeżeli robisz trasy 200-300 km to 20% terenu trzeba brać pod uwagę. Czy "odrobina piasku" na trasie poniżej 100 km gdzie 80% to asfalt jest warta zmiany opon na szersze? Wielu zawodników jeździ Wisłę na 35 mm, więc taka opona nie jest uważana za nienadającą się do jazdy w terenie.  

Opublikowano

Robię dystanse do 150 km. Te opony co mam świetnie sprawdzają się na wszelkich utwardzonych nawierzchniach, czyli ubite gruntówki i ścieżki leśne, równe szutrówki czy asfalt wszelkiego rodzaju, również bardzo kiepski. Ale np na leśnych duktach, po których lubię też jeździć jest zazwyczaj trochę piasku i wtedy na tych oponach jest już kiepsko. W szosie miałem 28mki i o dziwo na 35tkach wielkiej różnicy nie zauważyłem w stosunku do tamtych. Może trochę na podjazdach i przy przyspieszaniu. Ale za to na gorszym asfalcie i poza nim jest teraz szybciej, więc ostatecznie się to wszystko wyrównuje.

Opublikowano

Kup Continental Contakt Speed, będziesz zadowolony

Opublikowano

Jak kasy nie szkoda to brał bym Continentale Terra Speed .

Contact Speed nie będą lepsze w terenie od jego obecnych oponek.

Opublikowano

42 będą zdecydowanie lepsze w piasku, a o tym pisał.
Jeżdżę 3 sezon na tych oponach i uważam je za idealny kompromis pomiędzy szybkością na szosie, jazdą w lekkim terenie i komfortem.d63c4029922c5319e03ba4de0431c2d8.jpgb8730e825d22b4043177782413eaec48.jpg

Opublikowano

Sorki ale to typowo miejska opona. Wolniejsza na szosie od szybkich gravelowych oponek ( duże przymulenie względem topki szosowej) Bez porównania gorsza trakcja od gravelówek  i komfort jak dla mnie taki sobie ( ale tu wiadomo dużo zależy id ciśnienia). Nigdy bym ich nie polecił komuś kto ma zamiar jeździć w terenie. 

Zresztą wystarczy spojrzeć jak je klasyfikuje sam producent: https://www.centrumrowerowe.pl/opona-continental-contact-speed-pd2841/?v_Id=135140

Opublikowano

Jeżdżę na tych oponach, raczej nie zamulają a w lekkim terenie są wystarczająco przyczepne.
Proponuję zerknąć na tą recenzję

Opublikowano

Jeździłem na Continentall Terra Trail i Speed, Duro MoeJoe, Schwalbe G-One i G-One bite, Gravelkingach SK, Tufa Speedero, Thundero i Swampero i kilku jeszcze innych. Na Contact Speedach też jeździłem.

To są dść budżetowe oponki na gorszej niż wyższe modele ( blak chill) mieszance.

Na miasto, asfalt czy szutry ok. Ale nie w teren. Wystarczy troche błota, mokrej trawy czy liści i trakcja jest słabiutka. Zresztą gdy piasek występuje ba twardym to też nie najlepiej sobie radzą bo po prostu nie ma co dobić się do twardego.

Wiadomo w tempie emeryckim prawie wszystko na każdej oponce da się przejechać. Ale gdy ma się już troche mocniejszą nogę i nie odpuszcza się w terenie to jazda na czymś takim jest po prostu niebezpieczna.

• Lubię to! 1