Skocz do zawartości

opony szosowe do gravela

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Jestem nowym użytkownikiem forum. Witam kolegów i koleżanki. Obserwuję kanał szajbajka na youtube od dawna i jakoś sobie radze z serwisowaniem 6 rowerów w rodzinie ale ostatnio trochę wymiękam bo córka zażyczyła sobie koła szosowe do swojego gravela (Scott Speedster 30 2021). Ostatecznie zamówiłem koła Fulcrum Racing DB4 model 2018 (bo da się je włożyć do zacisków QR - ten rower nie ma jeszcze sztywnych osi) ale jakie teraz opony? Córka będzie startowała w triathlonie także chyba TL bo lżejsze. Z drugiej strony czytałem gdzieś, że TL w szosowych oponach nie bardzo się sprawdza, bo przy wyższych ciśnieniach mleko nie daje rady uszczelnić przebić. No i 25mm czy 28mm? Córka upiera się przy jak najcieńszych ale ja mam mieszane uczucia i skłaniam się ku troszkę szerszym 28mm Może jednak do ścigania siię lepsze 25?

Przeszukałem forum i ktoś polecał opony Vittoria Rubino ale też nie mam pewności bo zdaje się nie wszystkie modele są TL.

Czy mogę prosić o polecenie jakiegoś konkretnego modelu opony tak do 160zł za sztukę i doradzenie czy TL czy lepiej z oponą i jaka szerokość będzie optymalna?

Opublikowano

Ogólnie w szosie tubeless nie ma takiej przewagi jak w mtb czy cxie.

Oponki Tl są niewiele szybsze niż zwykłe odpowiedniki a początkowy montaż dla kogoś kto tego wcześniej nie robił będzie trudniejszy. 

Co do szerokości to zależy gdzie ma być jeżdżone. Przy gorszej nawierzchni przewagę będą miały 28c przy bardzo dobrej 25c. Ale różnice są malutkie. Za to 28c będą bardziej komfortowe.

Co do modelu to coś z topki co uda się kupić okazyjnie. Goodyear Eagle  F1, Continental GP5000, Veloflex Corsa czy no: Schwalbe Pro One.

Opublikowano

Dzięki za radę. Zamówione dętkowe Continentale GP (jednak 25mm ale to już komfort córki - lekka jest to dla niej pewnie żadna różnica).

A jeszcze pytanie małe. Dętki Continental Race czy jakieś Schwalbe będa ok?

Opublikowano
Ogólnie w szosie tubeless nie ma takiej przewagi jak w mtb czy cxie.
Oponki Tl są niewiele szybsze niż zwykłe odpowiedniki a początkowy montaż dla kogoś kto tego wcześniej nie robił będzie trudniejszy. 
Co do szerokości to zależy gdzie ma być jeżdżone. Przy gorszej nawierzchni przewagę będą miały 28c przy bardzo dobrej 25c. Ale różnice są malutkie. Za to 28c będą bardziej komfortowe.
Co do modelu to coś z topki co uda się kupić okazyjnie. Goodyear Eagle  F1, Continental GP5000, Veloflex Corsa czy no: Schwalbe Pro One.

Doświadczyłeś różnicy między oponami szosowymi 32 a 28mm? Bo się zastanawiam właśnie nad 32mm...
Opublikowano

Co do dętek to te i te będą ok. Jeżeli chcesz to możesz kupić wersje light. 

32c brał bym jeżeli preferował bym komfort ponad ułamki sekund na stravie. No i to już oponki raczej na nieco szersze ( nowsze) obręcze szosowe. Na mnie na ten sezon czekają już GP5000s TR 30c. Zobaczymy jak to będzie...

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Może córka czasem pożyczy swoje szosowe kółka to spróbuje jak to jest na takich wąziutkich oponkach, chociaż osobiście też preferuje 32-35c no ale często zjeżdżam z asfaltu w szutry czy do lasu i na węższych ciężko by było

Opublikowano

to dętka ma jakikolwiek istotny wpływ na opór toczenia się? Myślałem, że to tylko kwestia opon/ciśnienia/łożysk/powierzchni po której jedziemy

Opublikowano
to dętka ma jakikolwiek istotny wpływ na opór toczenia się? Myślałem, że to tylko kwestia opon/ciśnienia/łożysk/powierzchni po której jedziemy
Chyba chodzi tylko o jej wagę.
Opublikowano
8 minut temu, kAs-09 napisał:
9 minut temu, sloniacz napisał:

Chyba chodzi tylko o jej wagę.

ale tak jak sobie sprawdzam do opony 25-28C dętka latex waży 85g a taki klasyczny Continental Race Light 75g - chyba na takich dętkach dużo masy się nie zaoszczędzi. Może przy grubszych oponach to ma sens

trochę OT ale cudne: gdy oszczędzasz każdy gram na wadze roweru

Opublikowano

Nie chodzi o wagę tylko o tarcie pomiędzy dętką a oponą.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dokładnie latex ładniej pracuje i współczynnik tarcia jest mniejszy. Wadą jest to, że słabo trzyma ciśnienie.