Skocz do zawartości

Przewód banjo

Bulas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy jest sens i techniczna możliwość przerobienia zwykłego przewodu hamulcowego na banjo? Nie chciałbym ćwiczyć przeciągania przewodu w ramię. No i koszty może mniejsze? 🤔 Co ewentualnie potrzeba do takiej akcji? 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam ten sam problem. Ktoś coś poradzi?

Opublikowano

Można, jest kilkanaście różnych patentów, np.:

https://m.pl.aliexpress.com/item/1005003433977912.html?spm=a2g0n.productlist.0.0.56a3RZ35RZ35Nl&browser_id=26b73209fa32470eb376a00abee63a66&aff_trace_key=ac721a6e40254242b874445e7893c2e8-1645303613754-02995-UneMJZVf&aff_platform=msite&m_page_id=anengs4esbqcar8817fc5fce2d382943a5d1fd9466&gclid=

Zakładam, że macie odpowiednie śruby przyłączeniowe do zacisku oraz przewody sm-bh90. W przypadku bh59 sporo siły idzie w rozciąganie przewodu i efekt zastosowania wyższych modeli zacisków może odbiegać od oczekiwań..

Opublikowano

Bh90 a bh59 różnią sie średnicą wewnętrzną jak rozumiem? Jak to sprawdzić? Szukać gdzieś oznaczeń czy mierzyć jakoś? I Śruby przyłączeniowe mam. Czyli ogólnie przewód zarabiamy na nowo końcówka banjo? i teraz kolejne pytnie: czy wszystkie banjo są takie same czy są różne rozmiary?  Szczerze to liczyłem na końcówke banjo z gwintem wewnętrznym w który wkręce mój przewód😅

Opublikowano

Nie. Różnią się przede wwzystkim tym, że bh59 puchnie pod ciśnieniem. Na bh90 są złote napisy, na bh59 srebrne.

Wszysrkie banjo shimano mają te same rozmiary ale istnieje 4 różne typy śrub przyłączeniowych do zacisku.

Ta końcówka co podałem jest zakręcana na przewód.

Opublikowano

A jeżeli nie mam oznaczeń na przewodach?🤔 Oryginalnie w rowerze mam Shimano BR-MT201 a chce założyć zacisk SLX BR-7100 i czy jezeli zostawie stary przewód skuteczność będzie dużo mniejsza? bo raczej wątpię żeby był tam bh90 albo tej samej klasy, bo pewnie te oznaczania sa konkretnie dla przewodow shimano

Opublikowano

Przewody bh90 były stosowane od hamulców deore (pełnych a nie ściemy typu mt501) w górę. MT200/201 to pozagrupówka z okolic altus/acera. Jeśli wymienisz w hamulcach mt200 tylko zacisk to nic nie zyskasz. W hamulcach z wyższej półki za ich większą skuteczność w największym stopniu odpowiada klamka, potem zaciski, tarcze hamulcowe i przewody.

Opublikowano

Ok, rozjaśniło mi się😄 Dziękuje za pomoc

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kupiłem dokładnie takie końcówki tylko z sama częścią od strony zacisku, i tylko ta srebrna oliwka. Pytanie takie czy ma znaczenie jak ja założę bo ma "dwie strony"?