Skocz do zawartości

Sztywna przednia oś na łożyskach maszynowych

TrocheBiegam

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Pierwszy raz sam chciałem wymienić łożyska w przedniej piaście i nie miałem z tym żadnego problemu, ale między łożyskami powinien znajdować się ten element w który wchodzi oś. Pytania brzmią jak go umieścić na swoim miejscu podczas wbijania łożyska? Jaką pełni funkcję ten element skoro oś opiera się na łożyskach? Czy to jest w ogóle potrzebne? Najbardziej interesuje mnie odpowiedź na pierwsze pytanie albo po prostu materiał z montażu tego elementu. Pełno jest filmów z wymiany tylnych łożysk, ale z przednich nie mogę znaleźć. Pozdrawiam!  

NS Bikes.jpg
Opublikowano

Element jest niezbędny. Opiera się na wewnęrrznych bieżniach łożysk i powoduje brak powstawania naprężeń wzdłużnych, które są destrukcyjne dla łożysk prostych (które są projektowane do przenoszenia wyłącznie sił poprzecznych). Caly układ z mechanicznego pkt widzenia wygląda tak, że siła docisku widełek (skręconych przez oś) opiera się na end-capach, bieżniach wewnętrznych tej tulejce dystansowej. Tym samym ta sila nie jest przenoszona przez bieżnie wewnęrrzne na kulki łożysk a potem na korpus piasty. 

Podczas wbijania drugiego łozyska trzeba cos wsadzić co ustabilizuje tą tulejke w odpowiednim miejscu. Od biedy oś. Bijesz oczywościd wyłacznie w bieżnie zewnętrzne łożysk.

• Lubię to! 1
Opublikowano

"Wsadzić coś" Może istnieje jakieś narzędzie? Widzę, że jest pełno tanich narzędzi na każdą okazję, a nie ma czegoś co pomaga właśnie przy montażu takiej tulejki? "Od biedy oś" nie napawa mnie optymizmem. 

Opublikowano

Bardzo fajny sposób. Do prętów mam dostęp i wyjdzie trochę taniej, niż to markowe zaawansowane technologicznie narzędzie z linku wyżej. Dzięki za pomoc.