frigy Opublikowano 9 Marca 2022 Opublikowano 9 Marca 2022 Witam, mam taki jeden mały problem. Potrzebuje się dostać do bębenka. Zdjąłem kasetę i teraz zostały mi do wyjęcia konusy (jeśli się nie mylę to są konusy bądź jakaś podkładka, zaznaczyłem na czerwono ten który potrzebuje wyciągnąć). Próbowałem na przeróżne sposoby np. przytrzymać drugi i wykręcić ten lecz to nic nie dawało. Doszedłem do wniosku że jest to tak samo zbudowane jak moja poprzednia piasta, czyli na "wcisk". Tak więc próbowałem wyjąć to jakoś, lecz też nic nie wychodziło. Dlatego też przychodzę tutaj z tym problem i z prośbą czy wie ktoś może jak to wyjąć?
Motke Opublikowano 9 Marca 2022 Opublikowano 9 Marca 2022 @frigy Skoro ten zaznaczony fragment ma wycięcie na klucz to raczej się to rozkręca. Coś jak tutaj: https://7anna.pl/product-pol-9103-Os-i-akcesoria-piasty-NS-Bikes-Rotary-Cassette-10-SP-013.html
frigy Opublikowano 9 Marca 2022 Autor Opublikowano 9 Marca 2022 @MotkeTylko chodzi właśnie o to że próbowałem rozkręcić i nic nie poszło, kręci się w kółko.
Rozwiązanie TrocheBiegam Opublikowano 11 Marca 2022 Rozwiązanie Opublikowano 11 Marca 2022 (edytowane) Cześć. Na tym filmie zobaczysz jak to się odkręca. Tam gdzie zaznaczyłeś chwytasz kluczem płaskim, a pod drugim konusem masz rowek w który musisz wsadzić coś płaskiego by się nie obracał. Wtedy odkręcisz zaznaczony element. Tam gdzie zaznaczyłeś standardowy klucz płaski może okazać się za gruby, bo w takich miejscach używa się kluczy serwisowych, które są spłaszczone. Wtedy użyj jakiś szczypiec nastawnych. Edytowane 11 Marca 2022 przez TrocheBiegam
Rekomendowane odpowiedzi