Troglodyta Opublikowano 8 Marca 2022 Opublikowano 8 Marca 2022 Witajcie wszyscy. Wiek wymusił zakup fulla. Ponieważ teraz wszystkie rowery są z napędem 1x 11,12 to nie miałem zbyt wielkiego wyboru. Mój drugi, starszy rower to 2x10 pełny XT i jest perfekcyjny. Niestety tutaj nie jest. W nowym rowerze posiadam napęd 1x12 mieszany sram GX / X01, więc komponenty niezłe jak na start. Niestety borykam się z problemem spadania łańcucha o trzy, cztery zębatki kiedy przekręcam korbę do tyłu. Czytałem trochę na ten temat na internecie i jedni piszą, że to kwestia regulacji, inni że tak ma być ( co dla mnie jest oczywiście absurdem ).Z mechaniką rowerową jest u mnie dobrze a nawet i bardzo dobrze ale nie potrafię wyregulować tego napędu aby spadanie ustało. Może ktoś ma jakiś patent na regulację tego napędu? Liczę na pomoc. Pozdrawiam Łukasz P.S. Nadmienię, że rower to karbonowy Scott Genius
Piter7707 Opublikowano 8 Marca 2022 Opublikowano 8 Marca 2022 (edytowane) Nowy napęd czy już przejechałeś z 2000 km Przejechałem takim napędem 4000 km i powiem ci że teraz to odrazu po 800 km założyłbym łańcuch x01(280zł) sram. W napędzie sram 1/12 jest potrzebna bardzo duża precyzja w ustawieniu. Zużyta kaseta pg1230 po 4000 km serwisanci odrazu zalecają wymianę zębatki przód.koledzy też śmigają sram 1/12 i serwisanci regulują po parę razy w przeciągu 2 tyg zanim trafią idealnie.Wiem że są takie plastiki co się przykłada podczas regulacji do kasety.Jest film szajbajka na yt Edytowane 8 Marca 2022 przez Piter7707
Kkaaeell Opublikowano 9 Marca 2022 Opublikowano 9 Marca 2022 Można odrobinę skrócić łańcuch aby był bardziej napięty czego nie polecam. Niestety przemowy w takim układzie 1x12 są bardzo duże i tak będzie się działo. Ustaw sobie na największą zębatkę i zobacz jak wygląda lancuch
akir19 Opublikowano 9 Marca 2022 Opublikowano 9 Marca 2022 Normalka to jestWysłane z mojego RMX2202 przy użyciu Tapatalka
Piter7707 Opublikowano 10 Marca 2022 Opublikowano 10 Marca 2022 To nie jest normalne jak napęd dobry kaseta łańcuch blat i nawet kółka przerzutki nie mogą mieć luzu,no i ustawienie przez dobrego serwisanta
akir19 Opublikowano 10 Marca 2022 Opublikowano 10 Marca 2022 Fabrycznie potrafi łańcuch spadać i tyle w temacie. Mój gx nie spada, u kumpla gx i spada. W praktyce jest to bez znaczenia ważne żeby nie spadał jak jedziesz.Wysłane z mojego RMX2202 przy użyciu Tapatalka
Piter7707 Opublikowano 10 Marca 2022 Opublikowano 10 Marca 2022 (edytowane) Fabrycznie też może być źle ustawiony,dobry serwisant i chodzi pięknie,Miałem taki napęd ,koledzy mają też i nieraz trzeba po parę razy oddać na regulację.Jest specjalny plastik przymiar: https://youtu.be/UL8EdkiaJTI Edytowane 10 Marca 2022 przez Piter7707
akir19 Opublikowano 10 Marca 2022 Opublikowano 10 Marca 2022 Tak jest, regulacja tych napędów jest prosta. Mam te przymiary po 9,99zlWysłane z mojego RMX2202 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi