Skocz do zawartości

Wymiana hamulcow M446 na cos lepszego

arcziv96

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, mam aktualnie hamulce M446 oraz tarcze RT-26 160mm i nie jestem zadowolony z siły hamowania. Można powiedzieć, że rower mnie spowalnia a nie zatrzymuje. Chciałbym wymienić ten układ żeby rzeczywiście odrzuć różnicę w hamowaniu i modulacji. Ważę około 120kg wiec jest co zatrzymywać. Nie mogą być to heble w systemie i-spec bo mi wtedy będą kolidować z manetką. Rower crossowy do jazdy przeważnie na asfalcie, czasami las lub jakieś sztury.

Budzęt tak najlepiej w okolicach 600-700zł z tarczami jeśli miałbym wymienić. No chyba, że rzeczywiście warto dopłacić do takich xt 8000 100-200zl to okej.

Zastanawiałem się nad:

Deore M6000

SLX M7000

XT M8000

XT M785 - pytanie czy warto pchać się w taki układ i czy nie odbiega on znacząco od najnowszych konstrukcji?

Pozdrawiam

Edytowane przez arcziv96
Opublikowano

M6000 lub maks m7000 nie ma co przepłacać za xt lub xtr go tylko kwestia wagi, ewentualnie 4 tłoki m6120.

Opublikowano

W pierwszej kolejności wymien tarcze na jakiś model bez resin pad only . Rt56 w górę. Do takiego rowera m6000 to overkill ale możesz spróbować dla swojej zachcianki.

Opublikowano
1 godzinę temu, Kkaaeell napisał:

W pierwszej kolejności wymien tarcze na jakiś model bez resin pad only . Rt56 w górę. Do takiego rowera m6000 to overkill ale możesz spróbować dla swojej zachcianki.

Czemu overkill? na pewno tarcze poprawia hamowanie? ktos mi wspominal zebym wymienil na przod 180 na rt 66 i tyl rt 66 160mm i moze cos ruszy.

Opublikowano

Bo m6000 to hamulce do jazdy górskiej. Jasne że poprawi bo te taniochy shimanowskie są beznadziejne

Opublikowano
47 minut temu, Kkaaeell napisał:

Bo m6000 to hamulce do jazdy górskiej. Jasne że poprawi bo te taniochy shimanowskie są beznadziejne

Ale te tarcze to sie jakos specjalnie roznia czy jak?

Opublikowano
W dniu 7.03.2022 o 11:39, Kkaaeell napisał:

W pierwszej kolejności wymien tarcze na jakiś model bez resin pad only .

Po co? Przecież to nie ma znaczenia wielkiego. Kupę lat jeździłem na tarczach resin only z metalikami i wszystko działał jak trzeba. Z tarczą nic się nie działo, hamowało normalnie jak trzeba. 

Opublikowano

Też jeździłem jakiś czas i jak wymieniłem na normalne tarcze to nie było porownania

Opublikowano (edytowane)

Do hamulców deore i wyższych tarcze z shiamno zaczynają się dopiero od xt. Niższe modele tarcz są spartolone (klepane na prasie, nie utwardzane powierchniowo i nie szlifowane = niski współczynnik tarcia). Taki jest efekt przeniesienia produkcji tarcz rt76 i niższych do chin.

No i gdzis chcesz dzisiaj kupić takie starocie jak m6/7000 czy jeszcze lepiej m785?

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano (edytowane)

No ale oferta dot. m6100 w  dodatku stówkę drożej niż np. z biosternie (tak, są dostępne). Klamki m6100 będą się gryzły ze starszymi manetkami.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

Ze 2mce temu sprzedałem nówki m6100 za 520

Opublikowano
W dniu 7.03.2022 o 11:39, Kkaaeell napisał:

W pierwszej kolejności wymien tarcze na jakiś model bez resin pad only . Rt56 w górę.

Sama tarcza to raczej kiepski pomysł.

SM-RT26 to tarczy typu "wide".

A Ty proponujesz kupno tarczy "narrow", która raczej nie jest kompatybilna z BR-M446 (przynajmniej oficjanie).

Opublikowano

Proponował bym w ogóle nie kupować roweru z takim osprzętem.