kAs-09 Opublikowano 6 Marca 2022 Opublikowano 6 Marca 2022 Mam dylemat odnośnie czyszczenia oraz smarowania łańcucha. Łańcuch czyszczę maszynka park toola do którego wlewam rozpuszczalnik przeznaczony do tego celu. Po tej operacji wycieram do sucha łańcuch i wlewam po kropelce oliwki w każde ogniwo. Po wykonaniu tej czynności wycieram łańcuch szmatką. Podczas jazdy odnoszę wrażenie że łańcuch nie jest dobrze nasmarowany... gdzieś robię błąd... 1. Czy nie powinienem odczekać jakiś czas, tak aby rozpuszczalnik jeszcze wyparował? Może on dalej siedzi w ogniwach łańcucha i to moje smarowanie jest nic nie warte? 2. Czy może powinienem odczekać dłuższa chwila po wlaniu oliwki do ognisk łańcucha przed wytarciem? No nie wiem... Godzinę a może całą noc? Pozdrawiam
Gophfer Opublikowano 6 Marca 2022 Opublikowano 6 Marca 2022 Poczekać na odparowanie, po wlaniu oliwki na każde ogniowo obrócić korba ze 30 razy. I dopiero wtedy sucha szmatka zebrać nadmiar oliwki (ja zazwyczaj zbieram nadmiar przed jazda nie od razu po oliwieniu) 1
kAs-09 Opublikowano 6 Marca 2022 Autor Opublikowano 6 Marca 2022 Poczekać na odparowanie, po wlaniu oliwki na każde ogniowo obrócić korba ze 30 razy. I dopiero wtedy sucha szmatka zebrać nadmiar oliwki (ja zazwyczaj zbieram nadmiar przed jazda nie od razu po oliwieniu) Dzięki za odpowiedź. Ile czasu czekasz mniej więcej na odparowanie rozpuszczalnika?
revolta1 Opublikowano 6 Marca 2022 Opublikowano 6 Marca 2022 Jak łańcuch jest zupełnie czysty i dasz po kropli olieju na ogniwo.... Ja u siebie mam wrażenie łańcuch nie nasparowanego przej około 5 km zanim oliej nie wejdzie w ogniwa. Później jest już ok. Musisz mu dać wejść w ogniwa bo łańcuch nie smaruje się na zewnątrz tylko wewnątrz, a czysty łańcuch musi kilka obrotów zrobić żeby olej się dobrze rozprowadził. 1
Rekomendowane odpowiedzi