TorGal Opublikowano 5 Marca 2022 Opublikowano 5 Marca 2022 Przygotowuję pomału swój rower do sezonu, kupiłem nowe koła, opony i stąd zrodziło się moje pytanie. Dotąd jeździłem na 120 psi, lubię mieć wysokie ciśnienie, lepiej mi się leci na takim. Pompowałem pod maksymalne zalecane na oponach. Teraz, gdy zmieniłem koła zauważyłem informację na obręczach, że maksymalne ciśnienie to 105 psi, podczas gdy nowe opony mają zakres 100-130 psi.Jakie mam dobrać ciśnienie? (Aktualnie napompowałem wg informacji na obręczy).
Nemrod Opublikowano 5 Marca 2022 Opublikowano 5 Marca 2022 Pompuje się według wagi rowerzysty i jakości nawierzchni po które się jedzie. Ogólnie jest trend do jazdy na coraz niższym ciśnieniu i szerszych oponach.
TorGal Opublikowano 5 Marca 2022 Autor Opublikowano 5 Marca 2022 Zapomniałem napisać w pierwszym poście, że chodzi oczywiście o rower szosowy, opona 700x25C, jeżdżę tylko po asfalcie. Jak wspomniałem, lubię mieć nabite koła, lepiej mi się tak jeździ, jak mam mniejsze ciśnienie to czuję się jakbym kapcia miał i ciężko się toczył. Jak to kiedyś Darek Baranowski powiedział, te 8 barów musi być 😁 a trendy mnie nie obchodzą, jak zaczną jeździć z zielonymi stringami na łokciu, to ja też mam, bo trendy? Moje pytanie wynika stąd, że wcześniej po prostu pompowałem wg ciśnienia podanego na oponie, ograniczeń na obręczach nie było nigdzie podanych. W nowych mam taką informację podaną i nie wiem, czy tym mam się kierować, czy spokojnie mogę pompować wg przedziału opony, bo ten maks na obręczy to w zasadzie minimum opon (choć logika wiadomo co sugeruje).
Nemrod Opublikowano 5 Marca 2022 Opublikowano 5 Marca 2022 (edytowane) Maks obręczy jest po to by go nie przekraczać, raczej logiczne. He na dzisiaj standardem są już w szosie opony 28c bo testy pokazały, że w większości przypadków są szybsze i bardziej komfortowe.I dlatego takie są trendy. Maksymalne ciśnienie dla obręczy carbonowych Zippa na 2022( hookles ) to...5 barów czyli 75 psi. Ogólnie 120 psi to dla opon 25c dużo, no chyba, że jeździ się po torze lub waży grubo ponad 100 kg... Edytowane 5 Marca 2022 przez Nemrod
TorGal Opublikowano 5 Marca 2022 Autor Opublikowano 5 Marca 2022 Stu kilo nie mam na starych oponach miałem przedział 90-120. Jeździłem na 95 psi i było po prostu źle, jak na kapciu. No wiadomo, po co producent kół podaje maksymalne ciśnienie, więc go nie przekraczam. Tyle tylko, że teraz wychodzi na to, iż w praktyce nie mam możliwości doboru ciśnienia, bo przedział ledwo 5 psi wynosi. Szczęście, że w ogóle się koła z oponami zazębiają...
Rekomendowane odpowiedzi