Skocz do zawartości

Witam

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dopiero rozpoczynam przygodę z rowerem. Moja wiedza, w tym temacie jest marginalna dlatego potrzebuję kilku porad odnośnie osprzętu.

Rok temu, postanowiłem wyjechać praktycznie z dnia na dzień ekspresowo przygotowując rower ( mało używany) - wyruszyłem na 5 dniową wyprawę robiąc około 800 km. 

W tym roku,również się szykuje na wyjazd(tym razem powoli, odpowiednio wcześnie). W związku z tym potrzebuję pomocnej dłoni w celu doboru odpowiedniego osprzętu (bardzo mocnych dętek, mechanizmu korbowego, wytrzymałego modułu suportu, może siodełko :) tyłek dostał trochę :) mocowanie na telefon, może opony, sakwy przednie). Mam również pytanie, czy ten rower nadaje się do takich wypraw.

Podczas mojej wyprawy, miałem trochę dyskomfort spowodowany za dużym ładunkiem około 25 kg+ oraz  dużą moją wagą 110 kg, co powodowało jakbym jechał na niskim ciśnieniu powodując duże opory, zwiększenie ciśnienia do podanego na dętce spowodowało uszkodzenie wentyla roweru i ucieczkę powietrza. Stąd właśnie wynika moje kolejne pytanie - co byście radzili tu dołożyć lub wymienić? Poniżej dodaje zdjęcie z pierwszego dnia.

IMG_20210608_115058.jpg
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

10 dni bez odpowiedzi to chyba można zamknąć

Opublikowano

Tylko o co pytasz? Postawiłeś bardzo szerokie pytanie:

Cytat

W związku z tym potrzebuję pomocnej dłoni w celu doboru odpowiedniego osprzętu (bardzo mocnych dętek, mechanizmu korbowego, wytrzymałego modułu suportu, może siodełko  tyłek dostał trochę  mocowanie na telefon, może opony, sakwy przednie). 

Czyli chcesz, żeby wypisać Ci listę rzeczy, które masz kupić bez wiedzy co aktualnie posiadasz? Potrzeba trochę więcej informacji, m.in. dotyczącej tego co nie zdało egzaminu by wiedzieć co proponować. 

Opublikowano

Patrząc na zdjęcie tu masz fatalnie rozłożony bagaż, praktycznie cały na tylnym kole.
Jeśli ważysz 110 i dołożymy do tego 25 kg bagażu to tylne koło było bardzo mocno obciążone.

Opublikowano

Napisz jakie niemiłe niespodzianki sprawił rower jak byłeś na wypadzie w ubiegłym roku.

Co do mocnych dętek to raczej szedłbym w opony z wkładką antyprzebiciową. Czy z korbą i suportem coś się dzieje? Co to za korba?

Pod wyprawy kluczowe są koła. Jeśli nie chcesz inwestować w coś sprawdzonego to przynajmniej warto byłoby zdjąć opony i przemierzyć tensometrem równomierność i siłę naciągu oraz zrobić przegląd piast (włącznie z bębenkiem).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Potrzeba mi opon antyprzebiciowych, posiadam obecnie 700x42C, może być delikatnie szersza.

Mechanizm korbowy to jakiś chiński no name, starą korbę miałem Shimano FC-M340.

Jakieś lepsze (wytrzymalsze) dętki.

Resztę dałem radę już ogarnąć.

Edytowane przez dlxm
Opublikowano

1. Uchwyt na telefon GUB

2. Opony schwalbe mondial

3. siodełko brooks lub chiński odpowiednik

4. dętki obojętnie byleby nie pocienione.

5. Korbę i suport wymienić w rowerowym i od razu serwis piast itp.

W bardzo dużym skrócie to chyba tyle

Opublikowano

Schwalbe Mondial -  możesz doprecyzować model, bo tego jest masa.

Gdzie najlepiej nabyć takie oponki?

85% mojego jeżdżenia to asfalt/kostka.

Waga opon nie jest dla mnie taka ważna.

Opublikowano

Schwalbe Marathon Mondial masz w zasadzie dwie wersje - zwijaną i drogą evolution oraz tańszą, drutową performance. Do tego dochodzi rozmiar. Jeśli chcesz szerszą od 42 to z linii evolution jest 2.0".

Opublikowano

40 i 42 lub 42 i 44 mi potrzeba tylko mocno zastanawiam się evolution czy performance

Opublikowano
17 godzin temu, vdcmike napisał:

Schwalbe Marathon Mondial masz w zasadzie dwie wersje - zwijaną i drogą evolution oraz tańszą, drutową performance. Do tego dochodzi rozmiar. Jeśli chcesz szerszą od 42 to z linii evolution jest 2.0".

Pytanie czy ta 28x2.00 będzie się nadawała do gazelle playa 7000 series i czy da się to sprawdzić bez montowania opony

700x40c to raczej za mała na takie jazdy

Opublikowano (edytowane)

Musisz zmierzyć ile masz miejsca pomiędzy rurkami tylnego widelca a obecną oponą i uwzględnić jakiś margines min. 5mm na ew. błoto. Jak pomiędzy gumą 48 a rurkami jest w najciaśniejszym miejscu co najmniej 18mm to 2.0 wlezie bez problemu.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano (edytowane)

Ech... po bokach i to zarówno w okolicy suportu jak i między górnymi rurkami a gumą.

807190241_277896318_1788230391370672_1153840687402573040_n(1).jpg.2914f2e6108ac75db3b45b6b6d4af3f2.thumb.jpg.5ac58218bad76a486b0ef5702d19fc4e.jpg

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za pomoc kupię Schwalbe Marathon Mondial 700x40C mam wrażenie ze 40C może być za mała.

Teraz mam problem z korbą stara to fc-m340 co tu z średniej półki mogę zakupić?

Edytowane przez dlxm