NRG Opublikowano 3 Marca 2022 Opublikowano 3 Marca 2022 Hej, przed sezonem przyszła pora na wymianę opon i trochę zgłupiałem. Na obręczy mam podany wymiar ETRTO 622x27, natomiast na oponie wymiar 55 - 622 (29/2.4). Który rozmiar powinienem brać pod uwagę przy zakupie nowych gum? Na chłopski rozum mogę wziąć z tym samym oznaczeniem co na oponie, ale zastnawia mnie różnica w oznaczeniach pomiędzy obręczą a oponą.
Rozwiązanie Maksiu79 Opublikowano 3 Marca 2022 Rozwiązanie Opublikowano 3 Marca 2022 Na obręczy masz rozmiar obręczy: 622mm - średnica 27mm - szerokość wewnętrzna obręczy Na oponie masz to samo tyle, że dotyczące opony: 622mm - montażowa średnica (czyli, że pasuje na felgę o tym samym rozmiarze) 55mm - szerokość opony Kup oponę taka jak masz lub ewentualnie jeśli potrzebujesz zmiany i Ci wejdzie do ramy/widelca możesz szerszą (albo węższą). Są tabele, które pokazują jakie szerokości opon zalecane są do danej szerokości obręczy. 1
NRG Opublikowano 3 Marca 2022 Autor Opublikowano 3 Marca 2022 (edytowane) No i wszystko jasne, piękne dzięki. Z rozmiarami opon raczej nie będę kombinować (złe doświadczenia z przeszłości) więc zostane przy obecnej rozmiarówce ----- No niestety, i tu pojawia się kolejny problem. Gdzie nie spojrzę, oznaczenie 55-622 w tabelach etrto nie istnieje, a jeśli gdzieś taką znajdę, to rozmiar koła się nie zgadza i mam wtedy 29x2,2" (a po zdjęciu starej opony wychodzi mi 29x2,4"). Ktoś ma pojęcie na ten temat i wie o co chodzi? Edytowane 3 Marca 2022 przez NRG
Maksiu79 Opublikowano 3 Marca 2022 Opublikowano 3 Marca 2022 Nie zauważyłem, że podałeś też rozmiar 29x2.4 bo skupiłem się na 55-622. Rzeczywiście ten rozmiar to opona 2.2 cala a nie 2.4 (a dokładnie 55mm : 25,4mm = 2.16 cala). Nie wiem czemu producent zrównał te dwa oznaczenia. Wyszukaj ten konkretny model opony w necie i zobacz co piszą o rozmiarze. Ja bym bardziej wierzył oznaczeniu ETRTO a najlepiej zmierz suwmiarką rzeczywistą szerokość opony. Sprawdź też ile masz miejsca w ramie przy aktualnych oponach i będziesz wiedział czy zmieści się opona np. 2.25. Ja mam oponę Maxxis'a 29x2.25 i oznaczenie ETRTO ma 57-622.
NRG Opublikowano 4 Marca 2022 Autor Opublikowano 4 Marca 2022 Jedyna strona na której znalazłem więcej informacji na temat tej opony ma dane przepisane bezpośrednio z niej gdzie podają 29x2.4" i etrto 55-622 więc to chyba ślepy zaułek. Pomiary suwmiarką pokazały dokładnie 2.16", więc chyba samo oznaczenie jest do kitu i tylko wprowadza zamieszanie. Szczególnie że na oponie znajduje się również informacja że szerokośc opony to 55mm, a to równa się 2.16" No i takiej wartości jak 55-622 w tabeli etrto nie ma. Chyba jedyne co mogę zrobić w tej sytuacji to pójść w najbliższą wartość czyli 54-622, wtedy wychodzi rozmiar 29x2.1", szczególnie że rower obecnie leży w kawałkach i nie mam jak sprawdzić ile się zmieści. Zresztą, opony zajadę znowu w jeden sezon to na przyszły będzie więcej doświadczenia jak się do tego zabrać.
Maksiu79 Opublikowano 4 Marca 2022 Opublikowano 4 Marca 2022 Ale jest sporo opon z oznaczeniem 55-622 więc spokojnie możesz takiej poszukać. Nie wiem dokładnie jakiego rodzaju opony szukasz, więc przykład pierwszy z brzegu: https://ctbike.pl/continental-x-king-opona-drutowa-29x2-20-55-622-mtb.html
NRG Opublikowano 4 Marca 2022 Autor Opublikowano 4 Marca 2022 Koniecznie zwijana do systemu tubeless, dlatego mój wybór jest trochę ograniczony. Wybór który na razie mam dodany do koszyka to też Conti ale trochę inny model - Ruban Nie mniej poszukam jeszcze trochę. W sumie, różnica pomiędzy 54 a 55 jest praktycznie niezauważalna to mogę jeszcze pogmerać tu i tam.
Motke Opublikowano 4 Marca 2022 Opublikowano 4 Marca 2022 (edytowane) Te rozważania są lekko bezsensu (o szerokości opony). To co podają na oponach to tylko hipotetyczna szerokość; każda firma pewnie to jakoś wyznacza po swojemu. Przecież inna szerokość opony będzie na obręczy 18 mm a inna na obręczy 35 mm. Edytowane 4 Marca 2022 przez Motke
Maksiu79 Opublikowano 6 Marca 2022 Opublikowano 6 Marca 2022 W dniu 4.03.2022 o 23:29, Motke napisał: To co podają na oponach to tylko hipotetyczna szerokość; każda firma pewnie to jakoś wyznacza po swojemu. Masz rację, co nie zmienia faktu, że trochę dziwne wydaje się podanie jednocześnie szerokości opony ETRTO 55mm i 2.4 cala. Ni diabła to nie chce się pokryć 🙂
NRG Opublikowano 6 Marca 2022 Autor Opublikowano 6 Marca 2022 Podpytałem w jednym sklepie jak faktycznie wygląda oznaczenie na innych oponach, mają sprawdzić w magazynie i wrócić do mnie. Jeśli okaże się że ponowne na oponach WTB mamy 2.4" a szerokość 55mm, to najwyraźniej mają jakieś swoje oznaczenia :)
Rekomendowane odpowiedzi