Wojtek1993 Opublikowano 21 Lutego 2022 Opublikowano 21 Lutego 2022 Witam, Od 3 tygodni mam przyjemność użytkować fulla, wszystko było by super ale po kilku dłuższych trasach pojawił sie ból kolana, wcześniej 2 lata jeździłem szosa i również miałem problem z kolanem, który udało sie poprawić fittingiem. Na fullu jeżdżę zdecydowanie miękcej i zastanawiam sie czy ustawienie siodla, w przypadku dampera i dość miękkiego zawieszenia nie powinno byc wyżej? W sensie czy ugięcie dampera w trakcie jazdy ma wpływ na zmianę pozycji pedałowania? Wstępne ustawienia sa jak na ht, na które nigdy nie miałem żadnych problemów, dodam jeszcze, że chwilowo jeżdżę w platformach, a wcześniej wyłącznie w spd, ból kolana pojawia sie w przedniej części bardziej od strony wewnętrznej.
Rafu Opublikowano 23 Marca 2022 Opublikowano 23 Marca 2022 Ugięcie dampera nie zmienia wysokości siodełka, ale wpływa na kąt nachylenia siodełka i kąt podsiodłówki. Jaki to rower?
dorian_r Opublikowano 24 Maja 2022 Opublikowano 24 Maja 2022 prawdopodobnie masz słabe mięsnie pośladkowe i pracując w dużej mierze wykorzystujesz mięsnie przywodziciele, których spięcie ciągnie rzepkę do wewnętrznej strony. Żeby pozbyć się problemu musisz: 1) umówić się do fizjoterapeuty na terapię manualną ,lub regularnie rolować m. czworogłowe, przywodziciele, pośladki i dwugłowe - praktycznie całe kończyny dolne. Możesz skorzystać z tego poradnika. 2) rozciągać m. czwrogołowy i m. biodrowo-lędźwiowe. Dobrze nada się ten stretch : 3) Wprowadzić trening siłowy do swojego planu treningowego. Idealnie by było gdybyś na początku zaczął z ogarniętym trenerem personalnym (nie kulturystą), ale możesz też spróbować z tym poradnikiem (będe go aktualizował w najbliższym czasie) - https://fitnessowy.net/trening-silowy-funkcjonalny-a-kolarstwo/ Pozdrawiam:)
Rekomendowane odpowiedzi