Skocz do zawartości

Porównianie kół Bontrager Paradigm i DT Swiss XR361 / 350

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Posiadam koła złożone w Lemonbike na obręczach DT Swiss XR361 z piastą DT SWISS 350 Straightpull, które służyły mi w moim Tribanie. Kupiłem Treka Checkpoint, który fabrycznie jest na kołach Bontrager Paradigm Comp 25. Chce zostawić jeden komplet kół "terenowych".

Do DT Swiss musiałbym dokupić adaptery pod Thru Axle co nie jest problemem. Z widocznych różnic to asymetryczność DT Swiss ale mocowanie tarczy na 6 śrub w porównaniu do centerlocka w Bontragerze. Rozumiem, że bębenek XDR będzie kompatybilny z piastami 350.

Który komplet wybrać?

Opublikowano

Dt lepsze. Ale... jesli przednia piasta 350 jesli była kupiona jako QR to sie jej nie skonweruje do TA. Do tego nowy rower zapewne już boost a na dodatek nie ma adapterów IS do CL. Bębenek niby czemu miałby być przekładalny między tymi piastami? Lepjej będzie sprzedać jedne i drugie  a wtedy kupić coś pasującego.

Opublikowano
2 godziny temu, vdcmike napisał:

Dt lepsze. Ale... jesli przednia piasta 350 jesli była kupiona jako QR to sie jej nie skonweruje do TA. Do tego nowy rower zapewne już boost a na dodatek nie ma adapterów IS do CL. Bębenek niby czemu miałby być przekładalny między tymi piastami? Lepjej będzie sprzedać jedne i drugie  a wtedy kupić coś pasującego.

> Dt lepsze. Ale... jesli przednia piasta 350 jesli była kupiona jako QR to sie jej nie skonweruje do TA.

Przy zakupie kół dostałem zapewnienie, że da się je przerobić pod TA za pomocą adapterów. Znalazłem takie coś: https://www.rowertour.com/p/177131/dt-swiss-adapter-przedniej-piasty-350370-na-12100mm. Wydaje się kompatybilne z aktualnymi adapterami pod QR.

>Do tego nowy rower zapewne już boost a na dodatek nie ma adapterów IS do CL.

Czy IS i CL nie są ze sobą kompatybilne?

> Bębenek niby czemu miałby być przekładalny między tymi piastami?

Chce mieć docelowo dwa komplety kół - szosa i gravel. W Tribanie miałem bębenek Shimano 11s. W nowym rowerze mam Srama 12s na bębenku XDR.

Opublikowano

Bębenka nie przełożysz miedzy tymi kołami. 

Rozumiem, że bedziesz miał tarcze na jednych kołach IS (6 śrub) a na drugich CL.

Tak, szosowa 350tka jest konwerowalna bez problemu.

Opublikowano (edytowane)

> Bębenka nie przełożysz miedzy tymi kołami. 

Dlaczego?

Albo inaczej, jeżeli bębenek nie jest kompatybilny to czy dokupiony bębenek DT Swiss XDR będzie kompatybilny z piastą DT Swiss 350 i ramą na 142x12 TA?

Edytowane przez Bres