StaraBabka Opublikowano 21 Lutego 2022 Opublikowano 21 Lutego 2022 Witam Wszystkich, szukam informacji od posiadaczy takiego sprzętu jak Cannondale Scalpel Si z roczników 2017-2020 wersja carbon na temat pojawiającym się w tym modelu uszkodzeniu w miejscu mocowania dolnego wahacza, miejsce osadzenia tulei i łożysk. Czy ktoś z Was miał nieprzyjemność doświadczyć takiego uszkodzenia ? W sieci można trochę o tym znaleźć i wydaje się, że nie są to wypadki pojedyncze, firmą naprawiającym carbon też są znane takie przypadki. Niektórzy pytają tylko czy chodzi o "tego zielonego Sclapela" i wiadomo gdzie szukać uszkodzenia. Wydaje się, że nawet takiemu producentowi jak CAAD zdarzają się wpadki, gwarancja "dożywotnia" ? Czytając warunki mam wątpliwości czy takie coś istnieje, nawet jeśli się zdarzy to ... druga rama z wymiany objęta jest już tylko gwarancją na 2 lata. Choć nie będę deprecjonował tu "naprawiaczy" carbonu to naklejenie w miejscu uszkodzenia "łatki" nie załatwia chyba sprawy tym bardziej w miejscu gdzie jest węzeł suportu i własnie tam warstw włókna jest nieraz kilkanaście lub więcej i nawet gdy chińskie raczki to kleją to i tak układ włókien jest ściśle określony przez producenta co do kierunku i wymiaru. Co Wy na to ?
StaraBabka Opublikowano 2 Marca 2022 Autor Opublikowano 2 Marca 2022 Dodam tylko, że widziałem ostatnio ramę po naprawie w jednym ze "znanych" warsztatów i malowanie uszkodzonego miejsca. Chyba Jurand ze Spychowa by to lepiej wykonał. Tragedia, poważnie przez grzeczność nie wymienię nazwy firmy. Jak tak ma wyglądać naprawa elementu karbonowego to dziękuję. Tylko rama nowa, z gwarancją i z oryginalnej dystrybucji. Wiem, drogo i marzenia o karbonie dla niektórych prysną ale takie druciarstwo robić ? Pzdr.
vdcmike Opublikowano 3 Marca 2022 Opublikowano 3 Marca 2022 Mam po sąsiedzku zaprzyjaźniony zakład, który produkuje kompozytowe elementy do samolotów ulv i szybowców. Oni nie tylko lepią ale przede wszystkim projektują, liczą, testują itd. Mówią, że da się naprawić wyłącznie uszkodzenia wizualnie. Struktury się nie da naprawić i taka "łata" tylko maskuje problem. Dodatkowo we współczesnych lekkich konstrukcjach kierunkowość włókien ma istotne znaczenie i przede wszystkim ich ciągłość end-to-end. Oczywiście rama roweru to nie element konstrukcyjny skrzydła ale należy pamiętać jakie to wszystko dzisiaj wydmoszkowe jest. Rama waży np. 900g .
Rekomendowane odpowiedzi