Skocz do zawartości

Zmiana manetki Manitou Markhor.

Nogi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie techniczne do Was.

Posiadam obrotową, fabrycznie montowaną manetkę do manitou (rockrider xc100 wersja czarna). Chcę zmienić gripy i utrudnia ona wymianę (jeden grip potrzebny jak do microshifta a drugi jak do zwykłych manetek...kupowanie 2 kompletów bez sensu zdeczka ). Postanowiłem wymienić manetkę.

Jest w internetach cały zestaw do przerabiania amorów bez manetki (manitou milo w google i już). W moim przypadku raczej nie konieczne - przecież ten system odbijający mam w goleni - chyba że się mylę?. Druga opcja - trochę tańsza to sama manetka do manitou - koszt około 140zł.

Tu pytanie do Was: czy to musi być dedykowana pod manitou? Czy może być jakaś inna/obojętnie jaka? Ma to jakiekolwiek znaczenie (typu naciąg linki inny albo coś) ? Nie miałem nigdy z tym do czynienia a nie chciał bym niepotrzebnie wydawać kasy.

Dzięki i pozdro.

Opublikowano

Ważny jest uciąg linki. Przerabiałem to w Giancie, gdzie manetka do Cresta ma ok. 2 cm uciągu linki a standardowe manetki z Ali pasujące ponoć np. do Rockshock'a czy Fox'a mają ok. 1 cm. Sprawdź jaki ma uciąg ta, którą masz i będziesz wiedział jakiej potrzebujesz.

Opublikowano
5 godzin temu, Maksiu79 napisał:

Ważny jest uciąg linki. Przerabiałem to w Giancie, gdzie manetka do Cresta ma ok. 2 cm uciągu linki a standardowe manetki z Ali pasujące ponoć np. do Rockshock'a czy Fox'a mają ok. 1 cm. Sprawdź jaki ma uciąg ta, którą masz i będziesz wiedział jakiej potrzebujesz.

Podpowiesz jak to sprawdzić? 🤪

Opublikowano
10 godzin temu, Nogi napisał:

Nie wiem jak wygląda Twoja manetka. U mnie po zablokowaniu amora linka na manetce jest widoczna i mogłem ją poprostu zmierzyć (odcinek o jaki się przesuwa). U mnie jest też możliwość zmierzenia na goleni i tam też widać ile linka jest ciągnięta.

• 2 lata później...
Opublikowano
W dniu 14.02.2022 o 22:23, Nogi napisał:

Udało się zmienić manetkę blokady w Markhorze? Kupiłem RR XC100 2miesiące temu i już mnie zaczyna drażnić ta obrotowa, szykuje się do zmiany hamulców, więc zmiana manetki przy okazji zdaje się być sensownym rozwiązaniem.