Skocz do zawartości

Łączenie różnych klamek/zacisków Shimano. Wymiana samych klamek.

Koperas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam w swoim rowerze hamulce Shimano BR-MT420. Jest to połączenie klamek BL-M4100 z zaciskiem BR-MT420. Przewód SM-BH 90.

Hamulce same w sobie nie są takie złe. Jedyne co mocno mi przeszkadza to długość i kształt klamek. Chciałbym wymienić na „jedno-palcowe”. Pytanie czy mogę kupić i założyć obojętnie jakie klamki Shimano, które pasują na ten przewód? Rozważam M6100, M7100 lub M8100. Oczywiście zostawiajac seryjne zaciski. Zastanawiam się tez czy przy wymianie trzeba obcinać przewód z dotychczasowym wkładem i oliwką? Czy da rade zdjąć samą oliwkę i można zostawić stary wkład w środku stosując przy montażu tylko nową oliwkę?

Opublikowano

Jeśli masz nowoczesne manetki (EV) albo z nowych serii na obejmę to nie będziesz miał kłopotu z montażem klamek z seri 61XX, 71XX czy 81XX.

Ale jak masz stare to będzie się to gryzło i raczej poprawnie tego nie ustawisz. Wtedy musiałbyś poszperać za klamkami z servo z serii 500 czy M640 (Zee). Czasami jeszcze są do upolowania.

Powinieneś odciąć końcówkę i dać nową oliwkę i pin.

• Lubię to! 1
Opublikowano

@ahaja Mam EV, o mocowanie się nie martwię. Jedyne co mnie zastanawia to po prostu współpraca klamki z zaciskiem.

Opublikowano

Zmieniasz same klamki i wszystko powinno grać, jeśli będzie ciekło w co wątpię to zmieniasz wkład i oliwkę.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Wyczytałem tez o różnych rodzajach przewodów hydraulicznych Shimano, czy ktoś z Was wie czym różni się SM-BH90-SBM od SM-BH90-SBS ? Zawsze myślałem ze jest tylko ten BH59 i BH90, a znalazłem w specyfikacjach klamek dedykowane przewody i BH90 występuje z 2 różnymi końcówkami oznaczenia.