PwKr Opublikowano 8 Lutego 2022 Opublikowano 8 Lutego 2022 Cześć. Chodzi mi po głowie pomysł, żeby kupić drugą parę kół do gravela. Te które mam to semi-slicki, a właściwie prawie slicki o szerokości 35 mm. Bardzo dobre jako road+, czyli asfalt i wszelkiego rodzaju utwardzone drogi o różnego rodzaju nawierzchni. Po takich drogach najczęściej jeżdżę. Ale czasem chciałbym się zapuścić na nieco trudniejszy teren (np. taka Parenzana, gdzie dominuje żwir już dość konkretny). I tu by się przydały bardziej konkretne opony. U mnie wchodzą 47 mm. Najpierw myślałem o drugim komplecie opon, ale jak wiadomo wymiana opon jest trochę kłopotliwa. Więc wpadłem na pomysł z drugą parą kół. Z tym, że jak tak czytam o tym to trochę zacząłem powątpiewać czy to rzeczywiście takie łatwiejsze rozwiązanie. No bo po pierwsze, każda tarcza nie jest idealnie równa, więc zaciski hamulców dobrze wyregulowane do jednej mogą obcierać przy drugiej. Druga sprawa to to, że łańcuch i kaseta układają się do siebie. Więc używany łańcuch może gorzej pracować z inną, nową kasetą. Więc albo trzeba by za każdym razem zakładać inny łańcuch, albo odkręcać kasetę i zakładać na drugie koło. A to wszystko stałoby się równie upierdliwe jak zmiana opon. Co o tym sądzicie? Używa ktoś dwóch par kół w jednym rowerze? Czy jednak lepiej zmieniać opony?
m-peter Opublikowano 9 Lutego 2022 Opublikowano 9 Lutego 2022 Ja od roku mam dokładni taki zestaw o jakim piszesz. Jedne koła z semi-slick'ami 28x35 a drugi z bardziej terenowymi (lato WTB Byway, wiosna-jesień WTB Resolute) 27,5x47mm(42 Resolute) i jestem bardzo zadowolony. Żeby uniknąć problemów o jakich piszesz ja kupiłem 2 komplety kół na tych samych piastach, z tymi samymi tarczami hamulcowymi i takimi samymi kasetami. Dzięki temu nie ma problemów z przestawianiem czegokolwiek przy zmianie kół. Wiadomo, że same tarcze idealnie proste nigdy nie są więc tutaj trzeba mieć ciut większą toleracje przy ustawianiu klocków. Jeśli chodzi o łańcuch to ja zdecydowałem się na 2 i zmieniam go razem z kołami. Przy spinkach Connexa to nie jest duży problem.
beneq Opublikowano 10 Lutego 2022 Opublikowano 10 Lutego 2022 W mym Nicasio są oryginalne 700x30c, a chciałem jednak coś grubszego, tylko nic poza bezpiecznym 35, maks. 40c nie wcisnę, a w jednym rowerze mam 38 i tam gdzie jeżdżę to stanowczo za wąsko, przy mojej technice jazdy oczywościeKupiłem 27,5, założyłem 47c, do tego taka sama kaseta - najtańsza sunrace 8rz. - identyczne tarcze. Nawet to działa, nie wymaga regulacji, prawie P&P mimo zwykłych QR.Aby układało się równomiernie, jeżdżę 100 km na cienkich secie tylko po szosie, a kolejne 100 km na grubych po szutrach, lasach i... szosieJedyna różnica to dodałem czujnik prędkości na 27.5, w lesie nie zawsze dobrze łapie Edge. Wysłano z Nokia 6210
Rekomendowane odpowiedzi