Skocz do zawartości

Korba shimano deore m5100 1x7

XXKACPER4628

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czy korba shimano deore może być użyta do kasety 7 rzędowej ? 

Żeby było przełożenie 1x7

Oczywiście jest to kaseta 

Edytowane przez XXKACPER4628
Opublikowano

Jesli tylko uda ci sie osiągnąć na korbie linię łańcucha charakterystyczną dla tego wopnobiegu to tak. No i modele raczej dziesiątkowe np. fc-m4100, fc-m6000...

Opublikowano
W dniu 7.02.2022 o 10:51, vdcmike napisał:

Jesli tylko uda ci sie osiągnąć na korbie linię łańcucha charakterystyczną dla tego wopnobiegu to tak. No i modele raczej dziesiątkowe np. fc-m4100, fc-m6000...

Tylko że ja mam kasete nie wolnobieg

Opublikowano (edytowane)

Jak masz zamontowaną kasetę? Jest pod nią gruba podkładka? Generalnie tak czy inaczej korba m5100 jest do ram boost z linią łańcucha 52mm. U Ciebie może być 45, 47 albo (skrajnie nieprawdopodobne) 49mm w zależności od tylnej piasty i bębenka. Tak czy inaczej blat musi mieć odpowiedni offset (podkładki, kominy).

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano
6 godzin temu, vdcmike napisał:

Jak masz zamontowaną kasetę? Jest pod nią gruba podkładka? Generalnie tak czy inaczej korba m5100 jest do ram boost z linią łańcucha 52mm. U Ciebie może być 45, 47 albo (skrajnie nieprawdopodobne) 49mm w zależności od tylnej piasty i bębenka. Tak czy inaczej blat musi mieć odpowiedni offset (podkładki, kominy).

Ale dało by się to wyregulować podkładkami? 

Bo mogę kupić korbę która ma tą linie 50.4mm 

Screenshot_20220209_154158_com.facebook.orca.jpg
Opublikowano

Podkładki pod blat ale i długie kominy (specyficzne nakrętki do śrub blatu) będziesz potrzebował. No i pozostaje pytanie czy wybrana zębatka dla poprawnej do tej kasety linii łańcucha nie będzie kolidować z rurką łańcuchową ramy.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

@XXKACPER4628 i jak udało się założyć taki setup? Bo też chcę zrobić coś podobnego tylko, że na wolnobiegu 7s i do tego korba SHIMANO Zee FC-M640