jelenia_BRICKS Opublikowano 3 Lutego 2022 Opublikowano 3 Lutego 2022 (edytowane) Cześć 2 luty 2022 ogłoszenie na OLX z Trek Procaliber 9.6 2021, dzwonię na numer 731 475 076 +zapis w ciągu dla wyszukiwarki 731475076 Kilka pytań o rower, negocjacja na 4100zł poszła gładko, uzgodniona zapłata - połowa na konto, druga połowa płatna przy odbiorze paczki. Poprosiłem o zdjęcie numeru ramy i dokumentów, dostałem jedno zdjęcie, numer ramy to: WTU192XD0xxxx (x "maskuje" cztery znaki) Zdjęcia dokumentów miałem dostać 3 stycznia, bo rzekomo są w drugim mieszkaniu sprzedającego. Dzisiaj jest 3 stycznia a numer telefonu oszusta nie działa. Dostałem dane do przelewu: Krzysztof Czesław Kubiak Nowa Wioska 11, 82-520 Nowa Wioska nr konta PKO: 93 1240 6247 1111 0011 1079 8573 +zapis w ciągu dla wyszukiwarki 93124062471111001110798573 Googlowałem gościa, szukałem na stravie, nie znalazłem dopasowanej osoby. Numer telefonu -nic. Adres - nic. Szukam numeru konta bez spacji - nic, ze spacjami... JEST: oszust sprzedawał na początku stycznia telefon Ktoś dostał te same dane by zapłacić za telefon 7 stycznia 2022. Miałem dwa podejrzenia: 1. oszust ma taki rower, ale nie ma zamiaru go sprzedać/wyslać. Myślałem że może go mieć bo dostałem zdjęcie numeru ramy 2. oszust ukradł zdjęcia z innego ogłoszenia 2! te zdjęcia są w ogłoszeniu allegrolokalnie Zadzwoniłem dzisiaj (3 luty) na numer podany na allegrolokalnie. Właściciel roweru, prawdziwy, potwierdził że 2 lutego ktoś dzwonił i chciał zdjęcie numeru ramy i dokumentów, że wysłał zdjęcie numeru ramy... które potem oszust przesłał mi. Ma dwa numery do oszusta, ten sam co i ja i drugi: 884 066 201 +zapis w ciągu dla wyszukiwarki 884066201 Edycja: 3 luty godzina 11:35 oszust dzwoni z pytaniem czy wczorajsze ustalenia są aktualne i czy się nie rozmyśliłem i chcę kupić rower. Nie miałem czasu na wyciąganie od niego kolejnych danych, słuchanie jego wymówek i bajek które by na pewno wymyślał. Policja i tak nie była by zainteresowana. Szkoda że nie chcą współpracować w zorganizowanej prowokacji by ustalić gościa na gorącym uczynku. W sezonie 2021 zgłosiłem policji 4 razy podobne próby oszustwa, w tym jedną z oszustem na dłoni, bo się odsłonił, tak go zbajerowałem. Pytanie policji było "czy został pan poszkodowany, czy stracił Pan pieniądze?" Nie, nie dałem się oszukać, mam dowody na to że to była próba wyłudzenia pieniędzy. Odpowiedź policji "my się zajmujemy przestępstwami dokonanymi, a nie podejrzeniami". Dlatego oszuści mają się dobrze, stąd biorą się oszustwa na wnuczka, na policjanta, na wojskowego itp. Raz w miesiącu oszuakją na telefon, drugiego miesiąca oszukają na rower, trzeciego miesiąca zbajerują babcię, że wnuczek zabił kogoś na pasach i potrzebuje gotówki... i tak się kręci interesik, jak etat, etatowi oszuści mają się dobrze. Edytowane 3 Lutego 2022 przez jelenia_BRICKS
ralfbutton Opublikowano 3 Lutego 2022 Opublikowano 3 Lutego 2022 Miałem podobną akcję z OLX - FS Boardman z Rumii. Dobra cena, ale w rozmowie telefonicznej gość naprawdę obcykany. Też namawial na zaliczkę. Zaproponowałem że mogę opłacić koszt wysyłki a resztę za pobraniem. I ciszaPowodzenia na drodze prawnej. Wysłane z mojego SM-A526B przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi