SzymQ Opublikowano 26 Stycznia 2022 Opublikowano 26 Stycznia 2022 Witam. Wraz z trenażerem dostałem koło shimano WH-RS 10 z 10 rzędową kasetą i specjalną oponą na trenażer. W swoim rowerze (Giant Contend SL1 Disc) mam jednak przerzutki 11 biegowe, co sprawia, że biegi nie zawsze chcą wchodzić i czasami łańcuch lekko stuka. Kolejnym problemem jest zacisk do hamulców tarczowych, który zahacza o szprychy - żeby jeździć na trenażerze trzeba go odkręcać. Narazie przełożyłem więc oponę trenażerową na oryginalne koło i w ten sposób będę trenował w zimie. Problem może się jednak pojawić kiedy będę chciał pojeździć na zewnątrz - trzeba będzie przekładać oponę. Generalnie dążę do tego, żeby mieć osobne koło na trenażer i osobne do jazdy na zewnątrz. I tutaj pojawia się pytanie o tylne koło: co będzie bardziej opłacalne - kupno innego koła z piastą pod tarcze i kasetą 11 r, czy wymiana piasty w tym kole? I czy muszę szukać piasty tylko pod tarcze żeby zacisk nie wadził o szprychy? Za jakimi modelami się rozglądać? Jestem bardzo początkującym kolażem więc napewno nie potrzebuje jakiegoś super sprzętu. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie.
vdcmike Opublikowano 27 Stycznia 2022 Opublikowano 27 Stycznia 2022 Wh-rs10 to koło warte czapkę śliwek w sezonie. Lepiej całe koło. Używane w dobrym stanie można kupić za 200-250zł.
SzymQ Opublikowano 27 Stycznia 2022 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2022 Dzięki za odpowiedź. A czy w takim razie muszę szukać koła z piastą stricte pod tarczę żeby ten zacisk hamulca mi nie przeszkadzał?
Rekomendowane odpowiedzi