mim8000 Opublikowano 24 Stycznia 2022 Opublikowano 24 Stycznia 2022 Cześć, mój pierwszy post. Prawie rok temu kupiłem Rondo ruut ST. Po tym jak zajechałem opony, postanowiłem wcisnąć najszersze jakie tylko wejdą. Po sprawdzeniu szerokości opony 45c okazało się, że opona jest bliżej jednego części tylnego trójkąta, ok 1-1,5mm. Podobnie jest z rurą podsiodłową, koło jest przesunięte o ok 1mm. Po `krótkiej` konsultacji z internetami: po obróceniu koła odległość pozostaje mniejsza z tej samej strony -> obręcz koła jest prosto i symetrycznie założona na piastę przy kołach z szosy jest to zdecydowanie mniej widoczne ale na oko i na suwmiarkę jest różnica -> wygląda na to, że to problem z ramą przy puszczeniu linki od wew części osi przez główkę ramy i do drugiej osi różnica w odległości od rury podsiodłowej to 1-1,5mm -> krzywa rama? internety były dość pomocne: jeździć/wysłać na gwarancję/mam raka mózgu rower przy jeździe bez trzymania kierownicy raczej jedzie prosto... na tyle na ile umiem utrzymać równowagę mechanik w małym serwisie obok mnie powiedział ze nie ma się co z ramą siłować i dociągnie mi to na szprychach Rozumiem ze moimi domowymi sposobami raczej tego dokładnie nie zmierzę. Pytam raczej z ciekawości, czy to jest coś co się `zdarza` w ramach rowerowych? Mam nadzieję, że to nie oklepany temat którego nie potrafię odszukać.
vdcmike Opublikowano 24 Stycznia 2022 Opublikowano 24 Stycznia 2022 Jak najbardziej. Krzywo zrobione haki albo krzywa rama. Tragedii i tak nie ma. Widywałem gorsze kwiatki.
mim8000 Opublikowano 25 Stycznia 2022 Autor Opublikowano 25 Stycznia 2022 z jakiegoś powodu miałem przekonanie, że rower za 10k zł będzie idealny . dociągnęli mi koło w serwisie i jeżdżę dalej @vdcmikejeśli to jest normalne i w granicach tolerancji, czy to znaczy, że jeśli zgłoszę to jako wadę do producenta to raczej nie mam szans na pozytywne rozpatrzenie?
vdcmike Opublikowano 26 Stycznia 2022 Opublikowano 26 Stycznia 2022 (edytowane) Jeśli nie minął okres rękojmi, a jeszcze lepiej rok od zakupu i masz papiery itp. to masz szansę zawalczyć. Dobrze mieć "ekspertyzę" z serwisu. Jak sprzedawca będzie się migał to puszczasz pismo przedsądowe przez kancelarię prawną (100-150zł)... Poczytaj o rękojmi bo ważne czego żądać przy pierwszym kontakcie ze sprzedawcą. Edytowane 26 Stycznia 2022 przez vdcmike
Piter7707 Opublikowano 26 Stycznia 2022 Opublikowano 26 Stycznia 2022 Ja właśnie czekam na odpowiedz z Decathlon ,sami stwierdzili wadę fabryczną ramy -nie trzyma osi suportu będzie nowa albo zwrot kasy rower XC 500 2 letni,a gwarancja na ramę dożywotnia. Także wszystko zależy od producenta jakie ma podejście do klienta
vdcmike Opublikowano 26 Stycznia 2022 Opublikowano 26 Stycznia 2022 W pierwszej kolejności proponuję korzystać z rękojmi i wtedy producentowi nic do tego. Sprzedawca zapewne będzie się migał ale są sposoby żeby przestał to robić...
mim8000 Opublikowano 27 Stycznia 2022 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2022 (edytowane) dzięki za odpowiedź. tu mam niestety mały problem. za ok 3 miesiące chce startować w wyścigu, a nie mam drugiego roweru do treningów ... przynajmniej będę miał o czym myśleć jak nie będę mógł zasnąć Edytowane 27 Stycznia 2022 przez mim8000
mim8000 Opublikowano 22 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 22 Czerwca 2022 może komuś się przyda epilog tej historii. Rama wymieniona na gwarancji, Rondo chciało tylko zdjęcia problemu i dostałem w tydzień nową ramę
Rekomendowane odpowiedzi