Skocz do zawartości

Zbieżność ramy

mim8000

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

mój pierwszy post. Prawie rok temu kupiłem Rondo ruut ST. Po tym jak zajechałem opony, postanowiłem wcisnąć najszersze jakie tylko wejdą. Po sprawdzeniu szerokości opony 45c okazało się, że opona jest bliżej jednego części tylnego trójkąta, ok 1-1,5mm. Podobnie jest z rurą podsiodłową, koło jest przesunięte o ok 1mm. Po `krótkiej` konsultacji z internetami:

• po obróceniu koła odległość pozostaje mniejsza z tej samej strony -> obręcz koła jest prosto i symetrycznie założona na piastę
  • przy kołach z szosy jest to zdecydowanie mniej widoczne ale na oko i na suwmiarkę jest różnica -> wygląda na to, że to problem z ramą
  • przy puszczeniu linki od wew części osi przez główkę ramy i do drugiej osi różnica w odległości od rury podsiodłowej to 1-1,5mm -> krzywa rama?
  • internety były dość pomocne: jeździć/wysłać na gwarancję/mam raka mózgu
  • rower przy jeździe bez trzymania kierownicy raczej jedzie prosto... na tyle na ile umiem utrzymać równowagę
  • mechanik w małym serwisie obok mnie powiedział ze nie ma się co z ramą siłować i dociągnie mi to na szprychach

Rozumiem ze moimi domowymi sposobami raczej tego dokładnie nie zmierzę. Pytam raczej z ciekawości, czy to jest coś co się `zdarza` w ramach rowerowych?

Mam nadzieję, że to nie oklepany temat którego nie potrafię odszukać.

rama.jpeg
Opublikowano

Jak najbardziej. Krzywo zrobione haki albo krzywa rama. Tragedii i tak nie ma. Widywałem gorsze kwiatki.

Opublikowano

z jakiegoś powodu miałem przekonanie, że rower za 10k zł będzie idealny :)dociągnęli mi koło w serwisie i jeżdżę dalej

@vdcmikejeśli to jest normalne i w granicach tolerancji, czy to znaczy, że jeśli zgłoszę to jako wadę do producenta to raczej nie mam szans na pozytywne rozpatrzenie?

Opublikowano (edytowane)

Jeśli nie minął okres rękojmi, a jeszcze lepiej rok od zakupu i masz papiery itp. to masz szansę zawalczyć. Dobrze mieć "ekspertyzę" z serwisu. Jak sprzedawca będzie się migał to puszczasz pismo przedsądowe przez kancelarię prawną (100-150zł)... Poczytaj o rękojmi bo ważne czego żądać przy pierwszym kontakcie ze sprzedawcą.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

Ja właśnie czekam na odpowiedz z Decathlon ,sami stwierdzili wadę fabryczną ramy -nie trzyma osi suportu będzie nowa albo zwrot kasy rower XC 500 2 letni,a gwarancja na ramę dożywotnia. Także wszystko zależy od producenta jakie ma podejście do klienta

Opublikowano

W pierwszej kolejności proponuję korzystać z rękojmi i wtedy producentowi nic do tego. Sprzedawca zapewne będzie się migał ale są sposoby żeby przestał to robić...

Opublikowano (edytowane)

dzięki za odpowiedź. tu mam niestety mały problem. za ok 3 miesiące chce startować w wyścigu, a nie mam drugiego roweru do treningów :( ... przynajmniej będę miał o czym myśleć jak nie będę mógł zasnąć

Edytowane przez mim8000
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

może komuś się przyda epilog tej historii. Rama wymieniona na gwarancji, Rondo chciało tylko zdjęcia problemu i dostałem w tydzień nową ramę