Skocz do zawartości

ROMET MUSTANG EVO 2 2020 jakie opony

tygrysek2002

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Zakupiłem MUSTANG EVO 2 2020, oryginalne opony to Michelin Country Grip'R 29×2,1. Według specyfikacji są to opony typowo w teren.

Z racji że udało mi się wyrwać rower w dobrej cenie zostało mi trochę budżetu na dodatki.

Jakie opony były by dobre na jazdę 60% las, drogi polne , 40% asfalt kostka brukowa ?

Warto iść w system bezdętkowy ? Czy na obręcze Schurmann SDR-21 alu. dwukomorowe oczkowane założe opony bezdętkowe

Myślałem o oponach Maxxis Ikon 29” x 2,20” 3C Maxxspeed EXO TR https://www.rowerystylowe.pl/p-11197/opona-rowerowa-maxxis-ikon-29-x-220-3c-maxxspeed-exo-tr

Edytowane przez tygrysek2002
Opublikowano

Odnośnie bezdętek to musisz rozważyć czy to będzie miało jakąś wartość dodaną w Twojej sytuacji. Nieco mniejsza masa w przypadku tego roweru nic nie zmieni. Ciśnienie bedziesz mógł obniżyć ale nie na utwardzone/asfalt nie ma sensu. Z drugiej strony mleka trzeba dolewać a jak bedziesz relatywnie mało jeździł to nie zdążysz zużyć opony a bedzie juz pełna gluta pomlekowego.

Opublikowano
38 minut temu, vdcmike napisał:

Odnośnie bezdętek to musisz rozważyć czy to będzie miało jakąś wartość dodaną w Twojej sytuacji. Nieco mniejsza masa w przypadku tego roweru nic nie zmieni. Ciśnienie bedziesz mógł obniżyć ale nie na utwardzone/asfalt nie ma sensu. Z drugiej strony mleka trzeba dolewać a jak bedziesz relatywnie mało jeździł to nie zdążysz zużyć opony a bedzie juz pełna gluta pomlekowego.

Tak rozważam to, czytam i oglądam dokładnie wady i zalety. Myślałem ze jest to system mniej obsługowy tzn wleje i na rok mam spokój.

Opublikowano

Generalnie jak nie zalezy ci na samoszczelnianiu małych dziur po kolcach to mozesz wlac 1/3 zalecanej dawki i jezdzic przez lata (do pierwszego kapcia). Sam kiedys jezdzilem kilka m-cy na gumach bez mleka (zalozone na samochodowy smar do zakladania opon). Ale normalnie to dolewa sie co najmniej co 3-4m-ce.