człowiek_z_księżyca Opublikowano 17 Stycznia 2022 Opublikowano 17 Stycznia 2022 (edytowane) Chciałbym sobie sprawić rower górski. I teraz się zastanawiam. Nie planuję na nim jeździć wyczynowo , tylko raczej turystycznie, np w jakieś ścieżki rowerowe w górach. To pojawia się takie pytanie czy full będzie potrzebny mi ? Z tego co rozumiem tylna amortyzacja ma pomóc głównie przy jakieś hardkorowej jedzie po przeszkodach z dużą prędkością. Edytowane 17 Stycznia 2022 przez człowiek_z_księżyca
michalr Opublikowano 17 Stycznia 2022 Opublikowano 17 Stycznia 2022 Chciałbym sobie sprawić rower górski. I teraz się zastanawiam. Nie planuję na nim jeździć wyczynowo , tylko raczej turystycznie, np w jakieś ścieżki rowerowe w górach. To pojawia się takie pytanie czy full będzie potrzebny mi ? Z tego co rozumiem tylna amortyzacja ma pomóc głównie przy jakieś hardkorowej jedzie po przeszkodach z dużą prędkością. Full niweluje podskoki roweru na wertepach, taki jest główny cel tego typu roweru. Oferuje płynniejszą, mniej męcząca i bardziej przyjazną dla organizmu jazdę po prostu bo więcej nierówności wybiera niż sztywniak.
kotlar Opublikowano 17 Stycznia 2022 Opublikowano 17 Stycznia 2022 Full to nie tylko kowadło do jazdy w dół. Kup fulla XC i będziesz zadowolony. Miałem taki sam dylemat, czy mi to potrzebne, czy to wykorzystam itp. Kupiłem i żałowałem dlaczego tak długo z tym zwlekałem)
wqw Opublikowano 13 Marca 2022 Opublikowano 13 Marca 2022 pewnie juz dawno decyzja zapadla, ale ponad rok jezdzilem na HT wsiadlem niechcacy na fulla w Decathlonie i po tygodniu pozbylem sie HT przesiadlem na Fulla i byla to jedna z najlepszych decyzji rowerowych. jezdze raczej po plaskim terenie, ale to co daje full na korzeniach kamykach itp bajeczka nie do opisania. nigdy wiecej HT i obijajacych posladow na korzeniach
pecio Opublikowano 13 Marca 2022 Opublikowano 13 Marca 2022 Ja dla odmiany po zajeżdżeniu paru fuli zacnych marek powiem , że wolę jeździć na sztywniaku. Po pierwsze duże straty energii , mała efektywność co przy mega dystansach bywa dokuczliwe. Drugie to upierdliwy serwis który pochłania kilka razy więcej roboczogodzin niż sztywniaka ( w czym gorszych warunkach śmigam tym gorzej ). Koszty większe utrzymania w sprawności fula. Zresztą po paru pucowaniach zakamarków fula szczoteczkami i wykałaczkami powiedziałem DOŚĆ. Dzisiaj robi za wieszak dla garderoby a śmigam na HT. PS. Sama myśl po błotnistym wypadzie o pucowaniu fula doprowadzała mnie do szewskiej pasji. A tą samą trasę po górach szybciej robię i mniej się męczę na sztywniaku.
Rekomendowane odpowiedzi