Skocz do zawartości

Kamerki Xiaomi, SJCAM, NavRoad + program do obróbki filmów

martinb3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Napaliłem się na zakup kamerki sportowej. Jako człowiek nie mający pojęcia w temacie pierwsze spojrzenia skierowałem w kierunku GoPro.

Kamerki chce używać dosłownie do zabawy, całkowicie amatorsko i nie specjalnie często, jakaś relacja z wypadu rowerowego albo wakacji i wypadu w góry.

GoPro odpadło z powodu ceny, jednak wchodząc w temat coraz głębiej zacząłem napotykać na coraz to inne, nieznane mi wcześniej kamerki i o wiele tańsze niż GoPro

i tak  dostałem całkowitego zawrotu głowy bo znalazłem Xiaomi Yi całkiem dobrze recenzowaną ale idąc dalej w las natknąłem się na kamery SJCAM 4000, 5000 i 5000+ ( jeszcze nie sprawdzałem nawet czym się różnią) ale na deser wchodząc na forum na dział z kamerkami trafiłem na recenzje NavRoad myCAM 4K active.

Żeby nie przedłużać, czy ktoś kto zna się na temacie może mi coś doradzić i pomóc to wszystko ogarnąć. Oglądam porównania na YT i niby obraz z każdej z nich różni się ale nie mam pojęcia który na plus a który na minus, dla amatorskiego oka ciężkie jest to do oceny. Najwięcej zagadek mają dla mnie kamery SJCAM ponieważ występują w kilku modelach i obraz z modelu SJ5000 róźnił się od obrazu z SJ5000+ (w porównaniach na YT) co jest dla mnie trochę dziwne, a info czy recenzji o kamerkach SJCAM nie za wiele znalazłem na polskim YT.

I na koniec pytanie mniej ważne na ten moment bo wybiegające w przyszłość, czy polecicie jakiś darmowy program do obróbki filmów, raczej podstawowy i prosty w obsłudze.

Przydługawo wyszło ;)

Opublikowano

Od wielu lat SJ Cam 4000 cieszy się wielką popularnością. Najwięcej nagrań tą kamerką znajdziesz na pinkbike.com

Przy okazji chce zaznaczyć, że wyszło bardzo dużo podróbek tej kamery i trzeba uważać.

Opublikowano

Mam Sj cam 5000+ wifi od dłuższego czasu. Czy jest lepsza, gorsza od innych tego typu kamer? Nie mam pojecia. nagrywa calkiem przyzwoicie. Starszy model xiaomi tez używalem i są porywnywalne ze sobą minus dla xiaomi tylko za brak ekranu, co uniemozliwia szybką zmiane parametrów, a to jednak dość istotna sprawa, plus za cene.  Jeden z moich filmików, kręcony kameta sjcam 5000 plus Wifi

Opublikowano

A ktoś wie gdzie znajde parametry SJCAM 5000 i 5000+

Bo wydaje się że powinien to być w zasadzie ten sam model np. z większym ekranem, a z porównań na YT wynika że mają całkiem inną optyke bo obraz różnie się diametralnie.

Sziva nie ułatwiasz mi wyboru :) dorzucasz kolejną do analizy :D

Opublikowano

SJ5000 z procesorem Novatek NTK96655 i matrycą 14 Mpix Panasonic MN34110PA

SJ5000+ WiFi z procesorem Ambarella A7LS75 i matrycą 16 Mpix Panasonic MN34120PA

To podstawowa rożnica, menu jest raczej podobne.

Opublikowano

Git2 Pro ma sensor Panasonic MN34120PA 16MP z procesorem Novatek NTK96660.

Opublikowano

Czyli Git2  Pro ma podobny zestaw co SJ5000

A nic nie wypowiadacie się na temat NavRoad mycam 4K aktive

Opublikowano
10 godzin temu, Puncu napisał:

Od wielu lat SJ Cam 4000 cieszy się wielką popularnością. Najwięcej nagrań tą kamerką znajdziesz na pinkbike.com

Przy okazji chce zaznaczyć, że wyszło bardzo dużo podróbek tej kamery i trzeba uważać.

Fakt podróbek/klonów jest multum. Ja kupiłem oryginała w 2015 i nie narzekam, coś kręcę czasem, ale rzadko montuję i jeszcze rzadziej gdzieś wrzucam...

Może to się zmieni... Zobaczymy.

Opublikowano

Gdzie kupować SJCAMa żeby mieć pewność że oryginał?

Opublikowano

A jeszcze chciałęm was zapytać jakiego programu używacie do edycji i obróbki filmów?

Opublikowano

Ja używam Sony Vegas. Ale trzeba przy nim troche posiedziec żeby ogarnąć co i jak.

Opublikowano

Ja używam Adobe Premiere Elements 14, wersja studencka (praca na uniwerku ma swoje zalety :D), no ale to są wersje do kupienia jednorazowo. Myślę sobie nad wykupieniem abo na cały pakiet, no ale na razie kanał jest za mały, żeby mi się to chociaż zwróciło :D

Opublikowano

Jeśli chodzi o kamerki to już sporo się doweidziałem przeglądając odmenty internetu. Ale chciał bym jeszcze pociągnąć z wami ten temat programu do obróbki filmów.

Prosty program, darmowy, najlepiej w wersji polskiej ale nie musi byc koniecznie. Podstawowe funkcje na początek. Ktoś może polecić.

Opublikowano
48 minut temu, martinb3 napisał:

Prosty program, darmowy, najlepiej w wersji polskiej ale nie musi byc koniecznie. Podstawowe funkcje na początek. Ktoś może polecić.

VideoPad

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 16.08.2017 o 10:58, martinb3 napisał:

Jeśli chodzi o kamerki to już sporo się doweidziałem przeglądając odmenty internetu. Ale chciał bym jeszcze pociągnąć z wami ten temat programu do obróbki filmów.

Spróbuj Garmin Edit :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Są na Allegro sklepy które oferują tylko i wyłacznie produkty SJCAM, tam tez kupiłem swoją. Nie wiem czym się wyróżnia oryginał od podróbki ale warto zwrócic uwage na hologram który to znajduje się na opakowaniu. W zestawie z kamera jest ogromna ilość uchwytów, nie sposób to wszystko wykorzystać :D 

Osobiście używam model M20 i sobie bardzo chwalę. Biorę ją w sumie na każdy dalszy wypad rowerem, basen itp. Dokupiłem tylko szelki poza tym wszystko jest w zestawie. Zastanawiam się nad dokupieniem drugiego akumulatora (taki zestaw z ładowarką), przy nagrywaniu 1080p/60kl baterii wystarcza na godzine materiału. 

Do obróbki mp4 (tylko taki przyjmuje) używam programu Virb Edit od Garmina, moża tutaj "odpalic" grafikę z pliku GPX licznika gdy mamy równolegle z filmem zarejestrowana trasę GPS. Na kilku moich filmach można to zobaczyć 9_9 np tutaj 

Edytowane przez Eldo
Opublikowano
Dnia 13.11.2017 o 12:44, Eldo napisał:

Są na Allegro sklepy które oferują tylko i wyłacznie produkty SJCAM, tam tez kupiłem swoją. Nie wiem czym się wyróżnia oryginał od podróbki ale warto zwrócic uwage na hologram który to znajduje się na opakowaniu. W zestawie z kamera jest ogromna ilość uchwytów, nie sposób to wszystko wykorzystać :D 

Osobiście używam model M20 i sobie bardzo chwalę. Biorę ją w sumie na każdy dalszy wypad rowerem, basen itp. Dokupiłem tylko szelki poza tym wszystko jest w zestawie. Zastanawiam się nad dokupieniem drugiego akumulatora (taki zestaw z ładowarką), przy nagrywaniu 1080p/60kl baterii wystarcza na godzine materiału. 

Do obróbki mp4 (tylko taki przyjmuje) używam programu Virb Edit od Garmina, moża tutaj "odpalic" grafikę z pliku GPX licznika gdy mamy równolegle z filmem zarejestrowana trasę GPS. Na kilku moich filmach można to zobaczyć 9_9 np tutaj 

M20 używałem na motocyklu i też uważam że całkiem przyzwoicie się sprawuje :). Co do oryginalności to tak jak napisałeś, na opakowaniu jest kod i na oficjalnej stronie SJCAM https://sjcam.com/ możesz zweryfikować czy Twoja kamera jest oryginalna.  

Opublikowano (edytowane)

Ja mam SJ4000 WiFi, porównywałem z GoPro 3 silver i niczego jej nie brakowało, powiedzmy obie miały tyle samo plusów co minusów.

W tej chwili kupił bym coś na poziomie SJ5000+ WiFi.

Xiaomi kolega sobie chwalił.

Do mojej SJ4000 kupiłem u chińczyków ładoarkę na 2 baterie + chyba z 6 akumulatorków za jakieś grosze na dx.com i jestem zadowolony, lepsze to niż jakieś powerbanki i mniejsze żeby coś na zapas ze sobą zabrac. I zestaw akcesoriów do montowania kamerki taki dość rozbudowany też za gorsze, w Polsce w tym czasie ceny tych elementów były dość wysokie, a pochodziły z tego samego żródła, bo sporo sprzedających zastrzegało sobie czas realizacji około 3 tygodni.

EDIT:

tylko z zamawianiem baterii jest kłopot od chińczyków, ja czekałem na nie 2 miesiące, paczka została przez chińską pocztę lotniczą cofnięta, bo nie jest dozwolone wysyłanie akumulatorków litowo-jonowych ponoć i potem jeszcze raz mi wysłali, z tego co pamiętam przez Szwecję.

Edytowane przez jedras
Opublikowano

Bo akumulatory li-polimerowe, moga sie zapalić. Dla tego są wysyłane inaczej. Też mi jeden spłonął, oczywiscie nie zapalił sie sam z siebie tylko podczas kraksy mojego wehikułu latającego :)

Opublikowano
Godzinę temu, SpiderMAN napisał:

A da się obrabiać materiały nie z Garmina?

Tak. Ja mam kamerkę jakąś jakąś no name, a dane pobieram z licznima cateye stealth evo+ cc-gl51 i wszystko pasi.