Skocz do zawartości

Gravel jaka rama

Andrzej 76

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Część przymierzam się do gravela do 4000 mam 184 długie nogi 88cm jaka ramę wybrać.prosze o pomoc.

Opublikowano

Nie ma prostej odpowiedzi na to pytanie, sam przy wzroście 187 mam dość krótkie nogi bo tylko 87 i rama 58 w Marinie wydaje się być używalna ale przy dość agresywnej pozycji, znaczy tyłek wysoko, kierownica nisko bo taki rodzaj ramy. Ale taka szosa Meridy (modelu nie pomnę, ale kosztująca ok 8k) rozmiar M/L jest idealny.

Wybierz markę i rodzaj ramy potem przymierz się bo jedna rama przy naszym wzroście stery będzie miała na wysokości siodełka (endurance, wygoda bla bla), a druga rama "sporo niżej" co może być niewygodne i wręcz zniechęcić do dalszych dłuższych jazd.

Opublikowano

Wybrałbym ramę wg. sugestii producenta a potem przymierzył ten rozmiar oraz o jeden mniejszy. Sporo producentów sugeruje w swoich tabelach zbyt duże ramy. Dlatego przymiarka jest szalenie istotna.

Opublikowano

Przymiarka i osobiste preferencje to podstawa. Ja praktycznie zawsze wypadam na granicy L i XL i biorę L'ki bo wolę krótsze, zwrotniejszy rowery.