Skocz do zawartości

[6000zł +/- 1000zł] Uniwersalny rower XC i okazjonalne wycieczki z rodziną

szuwar333

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, obecnie mam rower Cannondale Trail SL2 (z 2011 /2012 jesli dobrze pamiętam). Na początku chciałem zmienić w  nim napęd/amortyzator, ale patrząc na obecne rowery, nowe standardy chyba wolałbym zmienić go na coś bardziej przyszłościowego. Nie lubię zmieniać rowerów co sezon więc wole dołożyć do czegoś co mi starczy na ładnych parę lat.

Co mi najbardziej przeszkadza w obecnym rowerze:

* słaby amortyzator (RST Deuce) 

* waga całego roweru

* słabe hamulce

* nieprecyzyjny napęd

* stare systemy np. brak sztywnych osi, napęd 3x8 (najmniejszej zębatki z przodu w ogóle nie używam) -

Rower będzie używany do:

* jazda po lesie/ścieżki w terenie nizinnym (Toruń i okolice) + okazjonalne wypady w góry (single track, beskidy) lub nad morze

* okazjonalnie jazda z żoną i synem (w przyczepce rowerowej). Musi mieć możliwość montażu sakw/bagażnika (z tyłu) - nie będę przewoził ciężkich rzeczy więc mogą być sakwy na obejmach. Wolałbym żeby to było alu a nie carbon

* sporadyczne starty w maratonach

Na co patrzyłem:

* Giant Fathom 1 - podobno bardzo uniwersalny rower, tylko jakoś nie przekonuje mnie Raidon z skokiem 130mm - wolałbym coż z amortyzatorem pokroju Reba

* Accent rower Peak Boost GX Eagle 2021 - zastanawiam się jak sprawdza się ten napęd SRAMA  - wolałbym SLX/XT ale do XT musiałbym dołożyć a w SLX jest

Manitou Machete Comp , do którego nie jestem przekonany

Dochodzi jeszcze sprawa rozmiaru - mam 175cm wzrostu i na obecnym rowerze Trail sl2 a z Treka (seria superfly) pasuje mi 17.5 (virtual 18.5). Więc 

Dosyć istotne wymaganie to dostępny na teraz z fakturą (dobrze żebym do konca roku go kupił, bo będę mógł wrzucić w koszty)

Opublikowano

Fv mogę wystawić ale cena musiałaby być wyższa, nie wiem dokładnie o ile

Jakby co to pisz na priv