Skocz do zawartości

Wymiana baranka - kierownicy

fifrak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem w tym roku swoją pierwszą szosę, do której przekonywałem się kilka lat. I jestem dość zadowolony z zakupu, ale mam trochę problem z bólem rąk w trakcie na kierownicy i poczuciem komfortu.

Sporo o tym temacie już poczytałem, dokonałem bieda-fittingu tzn. samemu to zrobiłem i doszedłem do wniosku, że więcej już sam nie osiągnę przez regulację, muszę wymienić kierownicę na inną, głównie chodzi o reach i stóp kierownicy. Obecnie założona jakaś speca w rowerze Kellys przez poprzedniego właściciela, powoduje, że muszę się mocno wyciągać do przodu na niej. Nowy model mam już wybrany, ma być to niezbyt drogi carbon accent execute.

Natomiast problem mam z doborem szerokości kierownicy. Spotkałem się z opinią, że do szosy kierownica powinna być taka jak rozstaw wypustków. Tylko u mnie rozstaw jest w okolicy 37cm, kierownica, która wybrałem ma 40/42/44cm rozstawu. Szukając innych węższych kierownic nie znalazłem. Obecnie mam 44cm na kierownicy.

I teraz moje pytanie jest jakaś inna metoda doboru szerokości kierownicy i jaką byście mi ja polecili. Zależy mnie na jak najwyższym komforcie jazdy.

Wysłane z mojego LM-G810 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A co Cię dokładnie boli ?
Jeśli rzeczywiście masz rozstaw ramion 37 cm to kierownica 44 cm jest zdecydowanie za szeroka.
Kup najwęższą jaką znajdziesz.

Opublikowano

Początkowo czułem ból tudzież takie dziwne drętwienie zarówno w łokciu jak i nadgarstkach. I to było już późno kilku minutach jazdy. Tak jak pisałem zrobiłem samemu bieda-fitting ;) i to już dużo dało poprawiony poziom kierownicy, łap, nowa owijka. Już tego bólu nie czuje, więc wychodzę z założenia, że zrobiłem to poprawnie i są rezultaty.
Natomiast nie zmieniło to faktu, że czuję się tak nieswojo na szosie wciąż. Głównie przez to, że ręce mam tak dosyć wyciągnięte do przodu, mam wrażenie, że aż za nadto. Mostka nie mogę skrócić, bo w przypadku podniesienie się z siodełka będę uderzał kolanami o kierownicę. Dlatego też szukam kierownicy z krótszym zasięgiem i delikatnie mniejszym dropem.
Mam 186cm wzrostu i ramę 56cm. Wg. Kalkulatora jest prawie w sam raz jej geometria jak porównywałem ją.

Wysłane z mojego LM-G810 przy użyciu Tapatalka

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Kurde, trochę przespałem temat, bo w sumie z drugiej strony nie jeździłem w ostatnich miesiącach, a teraz pogoda się poprawia, więc powracam do tematu.

Dzięki wielkie za propozycje, ale obie zaproponowane przez Was kierownice są aluminiowe, a ja chciałem kupić carbon'ową. Dodatkowo pierwsza kierownica od Spec'a ma reach 73mm i 125mm dropa, drugi ritchey, niby reach podobnie jak wybrany przeze mnie accent 65mm, i drop 125mm. Tamten accent miał 120mm i po zdjęciach odnoszę wrażenie, że same rogi baranka są bardziej poprowadzone pionowo w dół tutaj ten ritchey szczególnie wygląda na mocno wygięty na boki, jakby był bardziej gravelowy.

Są może jeszcze jakieś inne kierownice, które moglibyście polecić z takim stosunkowo krótkim reach'em jak i płytkim dropem, plus carbon? ;)

Tego accent'a jak pisałem wstępnie wybrałem i prawie jestem/byłem na niego zdecydowany, ale wygląda no to, że velo już nie ma go w sprzedaży, chociaż może jak poszperam, to uda się go znaleźć gdzieś... :(

Natomiast wracając do mojego pierwotnego pytania, to jaka jest najlepiej sprawdzająca się metoda doboru szerokości baranka? Z tego co widziałem w necie to była mowa, że kierownica powinna być tak szeroka jak wypustki obojczykowe, czyli skoro mam 37cm między nimi to powinienem szukać takiej kierownicy na 38cm..? Czy też jak użyję 40cm to będzie w porządku, zdaję sobie sprawę, że to kwestia bardzo indywidualna, ale tak z ergonomicznego punktu widzenia, jak powinno być?