Wojtek1993 Opublikowano 27 Grudnia 2021 Opublikowano 27 Grudnia 2021 Witam, Po krótkiej przygodzie z ht i wciągnięciu się w temat kolarstwa górskiego, zdecydowałem sie na przesiadkę na fulla, od dawna podobały mi sie gianty trance lecz po próbnej jeździe poszedłem w kierunku xc uznając, że zakup roweru za 10k+ w ciemno, bez przekonania czy w ogóle będę go używał to przesada, wszystko było by ok, jednak mieszkam na południu Polski i mamy w poblizu ogrom tras w prawdziwych Górach gdzie rower xc jest w stanie jechać jednak full byłby zdecydowanie lepszy. Przechodząc do sedna mam możliwość zakupu gianta trance x3 (150/135mm)oraz trance bez x(130/115mm) oba z rabatem co w obecnych czasach jest ewenementem i zastanawiam się, który z nich będzie lepszy do poniższych zastosowań. W górach lubię po prostu jechać, nie mam zacięcia na wyniki w przeciwieństwie do szosy, na której zaczynałem i stąd xc wydawał mi się, że będzie lepszy(budowa formy na szose) . Bardzo lubię zjazdy, choć nie mam zbyt dobrych umiejętności i nie wiem czy w jakikolwiek sposób byłbym w stanie wykorzystać większy skok trance x. Wydaje mi się też że zwykły trance będzie podjezdzal lepiej dzięki mniejszemu skokowi no i osprzęt bardziej odpowiada mi w wersji z mniejszym skokiem. Jeździłem juz na nowym deore i było świetne, nie miałem natomiast okazji jeździć na sramie, który jest w wersji z x (sx), z opinii w internecie wynika, że jest o wiele gorszy od deore. Na tej podstawie lepszym wyborem wydaje sie wersja bez X, natomiast zastanawiam się czy nie ma tam jakiejś diametralnej różnicy w geometrii na korzyść X, która miałaby zdecydowany wpływ na odczucia z jazdy. Bardzo bym prosił o opinię osoby obeznane z tematem na temat różnic między tymi rowerami.
arturchory Opublikowano 27 Grudnia 2021 Opublikowano 27 Grudnia 2021 Na Twoim miejscu przede wszystkim poczekałbym na sezon i przejechałbym się do Szczyrku, wypożyczył Treka Remedy i zobaczył czy Ci się spodoba. Wg mnie nie ma lepszej zabawy. Ale to jest subiektywna opinia. Wszystko jest fajne do pierwszej gleby. Niektórzy po pierwszej glebie odkładają rękawice na ściane i dają sobie spokój. Dlatego uważam, że dywagacje sprzętowe w Twoim przypadku nie mają najmniejszego sensu. Nawet jeżeli będzie to okupione utratą stolicy Maroko.
Wojtek1993 Opublikowano 27 Grudnia 2021 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2021 Jeśli chodzi o jazdę do pierwszej gleby to juz jestem po 4 solidnych, wiadome nic przyjemnego no ale to chyba nie powód, żeby rezygnować z czegoś co sprawia tyle przyjemności. Mój ht na chwilę obecną wystarcza mi dobrze to podjeżdża, zjezdzac też sie da, tyle, że właśnie to południe polski, więcej tutaj miejsc dla fulla niz dla xc, to nie tak, że sobie powiedziałem o full muszę to mieć bo na niczym innym sie jeździć nie da, natomiast właśnie w tym momencie te trance sa dostępne i to w naprawdę fajnych cenach, model na 2022 z identycznym osprzętem będzie 4k droższy w porównaniu do cen, które mogę teraz uzyskać i dlatego wydaje mi się, że to dobry moment na zakup. 2 lata temu szukając szosy dopiero po 6 miesiącach udało mi się znaleźć cokolwiek odpowiadajacego co będzie dostępne i nie ukrywam, że boję sie o dostępność kiedy ruszy sezon.
artie Opublikowano 28 Grudnia 2021 Opublikowano 28 Grudnia 2021 Deore jest lepsze niż SX. Zwykły Trance powinien być minimalnie lżejszy niż X. Za to X ma bardziej nowoczesna geometrię która Trance dostanie dopiero na rok 2022. Wg mnie będą podjeżdżać bardzo podobnie. X to już jest rower all mountain gdzie Trance to typowy trail. Mam wersję X2.
Wojtek1993 Opublikowano 28 Grudnia 2021 Autor Opublikowano 28 Grudnia 2021 1 godzinę temu, artie napisał: Deore jest lepsze niż SX. Zwykły Trance powinien być minimalnie lżejszy niż X. Za to X ma bardziej nowoczesna geometrię która Trance dostanie dopiero na rok 2022. Wg mnie będą podjeżdżać bardzo podobnie. X to już jest rower all mountain gdzie Trance to typowy trail. Mam wersję X2. Mógłbyś rozwinąć temat nowoczesnej geometri, bo właśnie to jest tym elementem, który wydaje mi się jedynym dużym plusem na korzyść X. Jaki ma ona realny wpływ na jazdę, podobno X dobrze podjeżdża właśnie dzięki zmianie geometrii, kolejna sprawa jak hamulce w twoim x2, widziałem ze pojawiła sie sztuka w roz L i zastanawiam sie czy jest sens dorzucać ok 2.5k do slx i foxa, tym bardziej, że z tego co sie orientuje jest to podstawowa wersja foxa i właśnie czy hamulce maja jakąś zdecydowana przewagę w porównaniu do mt 420 z x3, czy jednak lecą odrazu do wymiany.
artie Opublikowano 28 Grudnia 2021 Opublikowano 28 Grudnia 2021 4 godziny temu, Wojtek1993 napisał: Mógłbyś rozwinąć temat nowoczesnej geometri, bo właśnie to jest tym elementem, który wydaje mi się jedynym dużym plusem na korzyść X. Jaki ma ona realny wpływ na jazdę, podobno X dobrze podjeżdża właśnie dzięki zmianie geometrii, kolejna sprawa jak hamulce w twoim x2, widziałem ze pojawiła sie sztuka w roz L i zastanawiam sie czy jest sens dorzucać ok 2.5k do slx i foxa, tym bardziej, że z tego co sie orientuje jest to podstawowa wersja foxa i właśnie czy hamulce maja jakąś zdecydowana przewagę w porównaniu do mt 420 z x3, czy jednak lecą odrazu do wymiany. Nowoczesne geo tzn płaski kąt główki ramy, stroma i krótka podsiodłówka, spory rozstaw kół. To powoduje, że rower jest stabilny w dół a na podjazdach można zająć komfortową centralną pozycję i młynkować. X ma też flip chipa którym możesz regulować geo o prawie 1 st. Fox w X2 daje radę, wg mnie to jest co najmniej poziom RockShoxa Pike z chargerem, o ile nie lepiej. W rowerach najbardziej opłaca się dołożyć do ramy, amortyzacji i kół. Czy to jest jednak warte 2,5k to sam sobie musisz odpowiedzieć. Napęd SLX działa tak samo dobrze jak Deore, jest tylko trochę lżejszy. Hamulce w X2 sa naprawdę spoko, mam jedynie porównanie do SLX 1-tłoczkowych na tarczach 180 XT i te 520 2-tłoczkowe są co najmniej tak samo dobre.
Rekomendowane odpowiedzi